בשנה האחרונה התקיימו עבודות פיתוח ושימור נוף באזור רכס סירין בגליל התחתון. שני שבילים חדשים פותחו – האחד טיילת נוף במרומה של רמת סירין, והשני שביל שיורד מעין שרונה לעין תרפ"ו לאורך נחל שרונה. שני השבילים מתחילים למעשה בעין שרונה – פינת חמד קטנה בגליל התחתון.
ביוזמת המועצה האזורית גליל תחתון גויס תקציב שיקום ופיתוח מהקרן לשטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל, ובהובלת רשות ניקוז ונחלים כינרת התקיימו העבודות בשטח.
המעיין נובע מתוך נקבה חצובה ובנויה בסלע הבזלת. מבנה המעיין המרשים, עומד על כנו מאות שנים, למן התקופה הרומית, תוך שינויים שעבר בתקופות השונות. מבית המעיין העתיק נאספים המים בצינור לבריכת שכשוך קטנה, שאומצה על ידי התושבים ממושב שרונה הסמוך מזה כמה שנים, שדואגים לפנותה מבוץ וסחף כל שנה באביב וגם דואגים לניקיון ולטיפוח סביבת המעיין, בהתנדבות.
במסגרת עבודות השימור והפיתוח סביב המעיין, התארגנה לראשונה חפירה ארכיאולוגית בתוך מבנה המעיין העתיק. החפירה, בהובלת רשות העתיקות, הונחלה מלכתחילה כ"חפירה קהילתית" הפתוחה לקהל ומאפשרת למתנדבים מהקהילה לבוא ולהתנסות בחפירה ארכיאולוגית חווייתית.
בעקבות פרסום לתושבי הסביבה והרשמה מראש המגבילה את מספר האנשים בזמן החפירה, בהתאם לנהלי הקורונה, הגיעו מתנדבים קודם כל מהמושב המאמץ את המקום, אך גם מכל אזור הצפון – חיפה, נהריה ואפילו כמה נציגים מהמרכז.
החפירה בתוך מבנה המעיין מורכבת, מכיוון שהיא דורשת עבודה בתנאים לא שגרתיים, בתוך מים ובוץ כבד ודביק. צוות החפירות בים הגיע ליום הכנה עם ציוד שמיועד לחפירה במים, והוציא מחזית המבנה אבני מפולת וכמות לא מבוטלת של בוץ, תוך שימוש במשאבת מים מיוחדת. אך בימי החפירה הקהילתית, לא הגיע צוות הים, והמשאבה הבסיסית ששימשה את החופרים לא הפסיקה להתקלקל. אריאדנה, מנהלת החפירה, עם צוות חופרים גברי ומיומן, בילו לא מעט זמן בהתעסקות עם המשאבה הסוררת. תסכול רב זרם עם מי המעיין הגואים ואחרי שעתיים של ניסיונות הגברים לתקן את המשאבה, הצליחה אריאדנה לפענח את הבעיה. "צריך להקשיב לנשים!" צעקה אריאדנה בניצחון, ולזמן מה המשיכה המשאבה הקטנה לעבוד, לפנות את המים מאזור החפירה ולגלות טפח ועוד טפח מהחזית של המבנה המרתק של בית המעיין.
כבר בתחילת החפירות, הבינו החופרים כי יש להם עסק עם משהו מיוחד – סדרה של תעלות או שקתות תחומות בעמודים בחזית המבנה, עם רצפה מרשימה שעדיין לא ברור האם שמשה לבריכת אגירה או לרחבה מרוצפת עליה עמדו משתמשי המעיין והשקתות, הנקבה הבנויה לתוך אדמת הבזלת ולצידה חדר רבוע מקורה בקשת מרשימה – כל אלו נמצאו כעמידים ואיתנים ובנויים באיכות טובה, כזו שתאפשר אולי, לאחר עבודות שימור מתאימות, כניסה בטוחה למטיילים.
מתנדבים המשיכו להגיע לחפירות, לא מהססים להתכסות בבוץ ומים עד המותניים, מסורים ונלהבים מן התגליות המרגשות. גם משפחות עם ילדים השתלבו סביב בית המעיין בחלקות חפירה שדרשו עבודה עדינה ומקומית בעזרת מסטרינות ומקושים קטנים. אך העבודה במים לא הפסיקה לספק אתגרים והמשאבה לא הפסיקה לאכזב… הפעם, הצליח לפתור את הבעיה דורי אוחנה בן העשר מקיבוץ תל קציר, שהשתתף בחפירה, כשחילץ מהמשאבה חתיכת רשת קטנה שתקעה את המדחף. "אין על ידיים של ילדים!" צעקה הפעם אריאדנה בהערכה גלויה והמשיכה לנהל את החפירה הלא שגרתית והמאתגרת ביד רמה.
כך או כך, המשאבה בשלה מוסיפה להתקלקל, אבל כאן נכנסת לתמונה קהילת שרונה המיוחדת שמאמצת את המעיין מזה שנים. קהילת שרונה לא מגיעה בעשרות, לא מדובר בקהילה המונית שמתנדבת בכמויות, אבל אלו שמגיעים, מהווים תרומה ניכרת ואיכותית, אחד אחד… המשאבה מתקלקלת? מה הבעיה! המושבניקים המנוסים מיד מוצאים מי שיכול להקפיץ משאבה חלופית לשטח, ולא רק אחת. יש עוד אחת מחקלאי אחר, במידה שנצטרך. למחרת, מסתבר שזו לא רק המשאבה. גם הגנרטור לא מספק מספיק כח. אבל מה הבעיה? במושב שרונה מיד מוצאים מי שיקפיץ גנרטור למעיין.
מפלס המים בשטח החפירה מוסיף לעלות או לרדת ואיתו, ביחס הפוך – מפלס מצב הרוח. המים עולים – מצב הרוח יורד, המים יורדים – מצב הרוח עולה!
ליד החפירה יש מי שמנצל את ההזדמנות לנקות את בריכת השכשוך הסמוכה מבוץ ולכלוך. יש מדריכה שמפעילה את הילדים בכתבי חידה, יצירה והסברה על המעיין. יש הרבה אורחים חשובים שבאים להתפעל מהתגליות, ויש הרבה תושבים ושכנים שבאים ליהנות מהחוויות וההפתעות שמזמן המעיין המיוחד הזה.
בסיום ימי החפירה לכולם ברור – המעיין הפתיע, המבנה עוד אפוף מסתורין ומבקש גילוי ונדרשת כאן עוד עבודה רבה. החופרים מתייעצים ובודקים מאין להביא משאבים וכיצד לתכנן מחדש את עבודות השימור.
תרומת הקהילה ניכרת והחופרים מברכים עליה ושואפים להמשכיות המעורבות הקהילתית ותרומת המתנדבים גם בהמשך העבודות.
כך נחשפת חידה חדשה – על תפקודי בית המעיין של שרונה, בעזרת הציבור ומעורבות הגופים והרשויות. סיפור שעוד צפוי בו המשך של עשייה משותפת וחדווה של גילוי!
כתבה וצילמה: נטלי זאבי

