תוכנית הצבת השקתות בשטחי המרעה בגולן, הסמוכים לנחלים, שאושרה על ידי ממשלת ישראל ב־2019 ומבוצעת על ידי רשות הכינרת עבור רשות הטבע והגנים מזה שנתיים, נדרשה לפעולה מיוחדת, להצבת שקתות באמצעות מסוק, עקב שטח טופוגרפי קשה.
השקתות נועדו להרחקת הבקר הרועה בשטח, המגיע לשתות ומזהם את אפיקי הנחלים בפרש. מאחר וחקלאות וטבע חייבים להתקיים זה לצד זה ובכדי לתת מענה לבעיה, הוביל המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, רשות המרעה, רשות המים, אגודות מים, רשות הכינרת, ארגון מגדלי בקר לבשר ומנהל מקרקעי ישראל – תוכנית להצבת שקתות מים בשטחי המרעה, כחלופה לאספקת מים והרחקת הבקר מאפיקי הנחלים. רשות הטבע והגנים מיישמת את התוכנית שכוללת הצבת שקתות מחוץ לערוצי הנחל, דיגום הנחלים ומקורות המים בצפון, ניטור מחלות בחיות בר וחיסון עדרים על ידי השירותים הווטרינריים. התוכנית מבוצעת בשיתוף משרד הבריאות ומשרד החקלאות, כאשר ביצוע השקתות נעשה באמצעות רשות ניקוז כינרת. סך הכל יוצבו 62 שקתות סמוך לנחלי הגולן.
כהכנה לתוכנית, נערך מיפוי שטחי המרעה באזור הכינרת, ובוצע ניסוי על ידי חוקרי מכון המחקר מיג"ל של החברה לפיתוח הגליל ומכון וולקני, בו חוברו הפרות למתקני GPS ובאמצעותם נבדק מסלול הרעייה. בהמשך להמלצות המחקר הותקנו שקתות מים, שגרמו לירידה בזיהום הנחל.
שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "לצערנו מצב זיהום הנחלים לא משתפר. גם הזרימות החזקות שהיו בתקופת החורף לא מנעו את סגירת הנחלים בקיץ. יחד עם משרד הגנת הסביבה הובלנו תוכנית להקמת שקתות לבקר על מנת להוציאו מהנחלים. כמו בכל מדינה מתוקנת בקר אמור להיות מחוץ לנחלים בהם מתרחצים מטיילים. ביצענו מבצע מורכב וראשוני להצבת שקתות באמצעות מסוק בנחל אל-על. אני מקווה שנראה בשנים הקרובות שינוי ברמת הזיהום בנחלים ונוכל לאפשר לציבור ליהנות מרחצה בטוחה ונקייה".
צביקה סלוצקי, מנכ"ל רשות הכינרת: "מבצע הנחת השקתות לבקר באמצעות מסוק, בוואדי נחל אל-על בדרום רמת הגולן, הינו חלק מפרויקט רחב וחשוב של רשות הטבע והגנים, בביצוע רשות הכינרת, שמטרתו הרחקת בקר מהנחלים באמצעות הצבת שקתות כמקור מים חלופי, רחוק ממקורות המים והנחלים הזורמים באגן הניקוז של הכינרת, כאשר המטרה היא למנוע את זיהום הנחלים מפרש הבקר".


צילומים: אבי אריש, רחף צילום פרוייקטים מהאויר