נחל עין גב הוא נחל איתן המנקז את זרימות המורדות המערביים של הגולן ושל הר סוסיתא. הנחל, שבחורף חווה שיטפונות גדולים, שימש בעבר כתעלת ניקוז מי הגשמים של קיבוץ עין גב. לפני שנים הייתה יוזמה של משרד התיירות ושל קיבוץ עין גב להקים טיילת לאורך הנחל. תוכנית זו לא יצאה לפועל.
בשנת 2006 נולדה יוזמה חדשה של המשרד להגנת הסביבה לשיקום הנחל. רשות הטבע והגנים, רשות ניקוז כינרת והחברה הממשלתית לתיירות הצטרפו ליוזמה זו.
לדברי רן מולכו, מהנדס רשות ניקוז כינרת, בעבודות הסדרת הנחל והפיכתו מתעלת ניקוז אזורית העוברת בסמוך לקיבוץ עין גב לפנינת נוף הדגש מושם על מופעו הטבעי של הנחל. לשם כך חודשו הפיתולים של הנחל שנעלמו, נבנו גופי מים, והאפיק הותאם למהירויות זרימה שונות. כל אלה מהווים מורכבות מבנית מגוונת ויוצרים בסיס לבניית בתי גידול שונים של צמחייה ובעלי חיים. בקטעים מסוימים של הערוץ נבנתה תשתית אבנית. גם תשתית זו משמשת כבית גידול של בעלי חיים כמו חלזונות וחסרי חוליות אחרים.
עדינה דולב, אקולוגית רשות ניקוז כינרת, ערכה סקר, שבו נסקרו מיני הצמחים באזור. בהתאם לסקר זה נבנתה רשימה של צמחייה המתאימה לשיקום הנחל. נכון להיום, עבודות העפר ועיצוב הנחל הושלמו וכך גם שתילת הצמחים השונים.
לצד הנחל נכבש שביל הולכי רגל המחבר את חוף סוסיתא לכביש 92 ולמסעדת "מרינדו" והחניה שלידה. השביל שנשזר לאורך הנחל מעניק לקהל המטיילים הזדמנות לחזות בשכיות החמדה שבתוך הערוץ ולידו. שביל זה מהווה מסדרון גישה לשביל סובב כינרת וכמו נחלים כנף והאון במזרח וצלמון, עמוד ונון במערב יוצר למטיילים דרך נאה ונוחה להגיע לשביל ולצעוד בו.
כיבוש השביל התבצע בתמהיל של פסולת ממוחזרת ממחצבת הבטיחה, חומר המגבש את החלקיקים ואדמה מקומית. השימוש בפסולת מהווה גישה הדוגלת בפתרונות שמשתלבים יפה בסביבה וכן במתן פתרונות קצה לפסולת המחצבה הנערמת ומכערת את הנוף.
במסגרת העבודות שולבו ילדי ביה"ס היסודי בחוקוק בביעור צמחיית המינים הפולשים, המשתלטים על גדות הנחל ומכסים אותם תוך דחיקת מינים מקומיים – נושא מרכזי שאותו מנסה רשות הניקוז כינרת להעלות לסדר היום הציבורי כחלק מתפיסת אחריותה על זרועות הנחלים וחופי הכינרת.
קבוצות נוער, כחלק ממסורת של משרד החינוך ותנועות הנוער, מקיימות סיורים בשביל ממצפור קרן אופיר שממערב לגבעת יואב אל עין גב. המסלול אותו עוברים כיום עובר בתוך שמורת הטבע של נחל עין גב ומסתיים בבית העלמין של הקיבוץ. הכוונה היא להסיט את סיום המסלול לתוך נחל עין גב ולאסוף את קבוצות הנוער ליד מי הכינרת ולא ליד בית העלמין. אין ספק, שסיום כזה מתאים יותר לטיולי נערים וקבוצות אחרות ומחבר את בני הנוער לכינרת ולחופיה.
"כאשר העבודות בנחל יסתיימו, תיווסף עוד שכיית חמדה לאזור, שתמשוך טיילים ותיירים לכינרת ולסביבתה."
כתבה: שולה אבישר