האם משפחה מהמרכז תגיע לנפוש על שפת נחל מדהים שחוצה את העיר קריית שמונה? האם הקיבוצניקים ירכבו באופניים אל מקום עבודתם בעיר על שפת הנחל? האם ילדי קריית שמונה ילמדו שיעור ספרות בכיתת חוץ על שפת הנחל בשכונות הוותיקות בעיר? עם תוכנית 'עיר נחלים' המקודמת בימים אלה באזור אצבע הגליל זה חזון שעשוי להתגשם בשנים הקרובות.
תוכנית 'עיר נחלים' מציעה לספר מחדש את הסיפור של קריית שמונה והאזור. אזור אצבע הגליל בורך במערכת נחלים עשירה אשר מהווה הזדמנות לתקן את עוולות העבר, לחזק את הקשר בין המרחב הכפרי לעירוני ולמצב את קריית שמונה בתור הלב העירוני הפועם באזור כולו. כפי שהמים זורמים ללא הבחנה בין גבולות מוניציפליים, כך התוכנית מציעה לייצר חזון אזורי, בו העוגנים הכלכליים והקהילתיים העשירים באזור מתחברים ומייצרים צמיחה בתחומי התיירות, הבילוי, האקדמיה והתעסוקה. לצד הצמיחה הכלכלית, התוכנית מציעה חזון חברתי-קהילתי בו אנשי התכנון והגופים המבצעים מפנים מקום לתושבי האזור ומקיימים עמם שותפות אמיתית. על פי חזון התוכנית, האזור יתפקד כיחידה אחת, בה קריית שמונה מהווה את הלב העירוני אשר מקיים יחסי גומלין עם העוגנים במרחב הכפרי והעוגנים במרחב הטבעי. האזור כולו נהנה מארבעה מיליון תיירים שפוקדים אותו מדי שנה. תוכנית 'עיר נחלים' מציעה למצב את קריית שמונה על מפת התיירות של אצבע הגליל ולספק יעד אטרקטיבי לצד חיבור לטיילות ושבילי האופניים הקיימים באזור.
כתבה: אינה בורשטיין זיתוני


מיום היווסדותה של קריית שמונה כמעברת העולים 'חלסה' זרם בתחומה נחל 'עין זהב'. מדיניות ניהול משק המים הלאומית עצרה זרימה זו בכך שהחלו לשאוב את מי הנביעה למי שתייה. בכך יובש הנחל ובמידה רבה יובש מקור של גאווה מקומית ואוצר טבע נדיר. מאבק ציבורי שהובילה עמותה מקומית בשם 'קסמי טבע ונוף' בהובלתה של יוהנה נזרי, הוליד ניצחון עם פסיקת בג"צ להפסקת שאיבת המים והשבתם אל הטבע ואל התושבים. בשנים האחרונות חזר לזרום בעיר 'נחל הזהב' והחזיר איתו את המוטיבציה של העיר, בשיתוף רשות ניקוז כינרת, לקדם תכנון לשיקומו של הנחל החוצה את העיר מצומת המצודות בצפון ועד לאזור התעשייה הדרומי.
ההשפעה של שיקום הנחל על העיר והאזור מוערכת בתרומה של מיליוני שקלים בתחום הכלכלי והשפעה מרחיקת לכת על איכות החיים של התושבים. הצמיחה הכלכלית נעוצה במספר גורמים: (א) יצירת מוקד תיירותי נוסף, שיכלול אירוח מלונאי, בתי קפה ומקומות בילוי לאורך הנחל, אשר יגדיל את עניין התיירים באזור ויאפשר נקודת עצירה נוספת בטיול של המבקרים לצפון. (ב) פיתוח הנחל כשפת מים הנושקת לבתי עסק, צפוי להגדיל את ערכי הנכסים כמו גם הגדלת מחזור ההכנסות כשמדובר בעסקי פנאי ובילוי. (ג) יצירת אזורי שכשוך ושהייה בשכונות מגורים ותיקות, המאופיינות בשיכונים הזקוקים להתחדשות, צפוי להגדיל את האטרקטיביות של השכונות ולייצר זרז לתהליכי התחדשות עירונית. השיפור באיכות רמת החיים יבוא לידי ביטוי הן במרחבי שהייה מזמינים לאורך הנחל, טיילת נופית רציפה ופינות חמד והן בחיזוק הקשר בין הקהילה לבין הנחל הזורם בליבה. מתכננת העיר, אינה בורשטיין זיתוני: "בתפיסה התכנונית שלנו, הנחלים הם מוקד עירוני ואזורי, סביבו תתבצע התחדשות עירונית, העצמה קהילתית, התחדשות תעשייתית וכמובן שיקום אקולוגי של הנחל. לפי התוכנית, מלבד שביל הליכה רציף שילווה את הנחל, מתוכנן שדרוג מוסדות הציבור כך שיפנו פניהם לנחל. כך לדוגמא, בתי ספר סמוכים לנחל יוכלו להשתמש בכיתות חוץ על שפת המים כדי להעביר שיעור ספרות או אזרחות. הנחלים יהפכו למרחב ציבורי המזמן פעילות, בילוי וביטוי משותף של אוכלוסיות המרחב ברמה הקהילתית, העירונית, האזורית והארצית."

התוכנית לשיקום הנחל מתחילה בצורה סימבולית כבר במעיין, שלאחרונה אושר לשחרור ופינוי המתקנים על ידי מקורות. פרויקט 'כיכר המעיין' מציע לפנות את משאבת המים ההיסטורית מהכיכר בצפון כביש 90 בעיר ובמקומה להקים כיכר ציבורית, נגישה לתושבים ולמבקרים. כיכר שתספר את סיפור הנחל ושחרורו, כיכר שממנה יתחיל הולך הרגל במסע רגלי לאורך העיר ויכיר את סיפורה וקסמה החבויים.
קידום התוכנית מתאפשר הודות להנהגת עיר חדורת מוטיבציה ומחויבת למיצוב קריית שמונה כעיר מחוז ולחיזוק קשרי הפעולה עם השכנים במרחב הכפרי. ראש העיר אביחי שטרן, הדגיש את חשיבות הפרויקט: "התוכנית הזו היא הזדמנות שמגיעה אחת לדור ויש לה כוח לייצר בעיר ובאזור מהפך תפיסתי, חברתי וכלכלי. אנחנו בתקופה ייחודית של הנהגה חדשה וצעירה שמספרת סיפור חדש של עיר מתחזקת, מתפתחת, שלוקחת אחריות על המתרחש בתחומה. הנחלים הזורמים בעיר הם נכס עצום ולצערי לא ממומש. בכוונתנו להחזיר את הנחל לתושבים ולקדם את הפיתוח העירוני ביחסי גומלין עם הטבע והנחלים".
רשות ניקוז ונחלים כינרת רואה חשיבות במיצוב מקומה של העיר קריית שמונה כחלק מניהול אגן מקורות הירדן, תוך הדגשת ייחודה כמרחב אורבני לצד הנחל והפיכתה למודל לממשק עיר-נחל מהמתקדמים בארץ כיום. תוכנית 'עיר נחלים' נוצרה במאמץ משותף של רשות הניקוז ועיריית קריית שמונה יחד עם משרד התכנון ליג"מ. היוזמה היא המשך ישיר לשיתופי פעולה רבים בפיתוח נחלי העיר ופרויקטים שכבר יצאו לדרך כמו פארק המטוס – נחל עיון, פיתוח נופי בתעלה המערבית ועוד. רשות הניקוז רואה בהעלאת המודעות לשמירה על נחלי העיר קריית שמונה יעד מתמשך ומקיימת, בשיתוף מרכז לימודי שדה של החברה להגנת הטבע בעיר, תוכנית חינוכית בבתי הספר היסודיים מעל עשור. בשנים האחרונות מתרחבת השותפות וכמו כן מגוון היוזמות הקהילתיות סביב הנחלים לקהלי יעד שונים ושותפים מגוונים, כמו עמותת קסמי טבע ונוף, המתנס"ים ומנהלות רובעי העיר, אקדמיה בכיכר (מיזם של המכללה האקדמית תל חי), היחידה הסביבתית בעיר ועוד.
העוצמה בחיבור בין הטבע לבין הקהילה נעוץ בהדדיות היחסים ביניהם: כשם שתכנון הנחל בשיתוף עם הקהילה יחזק אותה ויתרום לחוסנה, כך גם מעורבות של הקהילה בפיתוח הנחל יצור את האכפתיות הדרושה לשמירה על הנחל מפני מפגעים שבכוחו של האדם ליצר. תוכנית 'עיר נחלים' מהווה מודל לשילוב הכוחות בין אדם וסביבה ליצירת סינרגיה שתתרום לשמירה על הטבע מחד ולהתחדשות עירונית ותעשייתית מאידך. מנכ"ל מכון המחקר מיג"ל, מר דוד זגדון, הדגיש בכנס בנושא את חשיבות המים ליצירת חיים: "המים הם הבסיס לחיים. גופנו בנוי בעיקרו ממים, תהליך הלידה מזוהה עם מים, כל יצור חי זקוק בחייו למים. השבת המים למסלולם הטבעי יתרום להחייאת העיר והאזור".
מעטים יודעים שבלב העיר קיימת "שמורת טבע" הקרויה 'פארק הזהב'. המקום מאפשר חוויה של טבע פראי, מפלי מים ואזורי שכשוך בנחל. הפארק מהווה מוקד משיכה לחובבי טבע בעיר ובאזור, ופועלות בו קבוצות מתנדבים מאוכלוסיות שונות, החל מתלמידי תיכון דנצינגר הסמוך, קבוצות סטודנטים ממכללת תל-חי, קבוצות מתנדבי שנת שירות, מכינות בעיר ועוד, שפורצות שבילים חדשים ועוסקות בהנגשה של הפארק לציבור, דרך קורס שנתי של 'אקדמיה בכיכר' (פרויקט שיתוף ידע אקדמיה-קהילה של המכללה האקדמית תל חי), שעוסק בנחל וסביבתו וגיבש קבוצת פעילים; ועד לקבוצת מתנדבים מתושבי העיר שמתהווה בימים אלו במטרה לנטר מפגעים ותקלות לאורך תוואי הנחל. תושב העיר ופעיל חברתי, משה קקון, ציין בכנס: "הנחל ופארק הזהב הם נכס קהילתי ומקור לגאווה מקומית. לצערי, תושבים רבים בעיר תופסים את הטבע והנחלים כמשהו ששייך למרחב הכפרי, שצריך לנסוע לקיבוצים כדי ליהנות ממנו. לשמחתי, קידום של תוכנית 'עיר נחלים' ושיקום נחל עין זהב והעיון יאפשרו לקהילה המקומית ליהנות מאוצרות הטבע שבה, ולארח את תושבי האזור שמוזמנים להכיר לעומק את הקסם הטמון בעיר".

תוכנית 'עיר נחלים' מקודמת בשיתוף עיריית קריית שמונה ורשות ניקוז כינרת ונערכת על ידי משרד ליג"מ פרויקטים סביבתיים. הפרויקט נעשה במסגרת תחרות של קרן 'יד הנדיב' למענק כספי לטובת שיקום אקו-הידרולוגי של נחלים בארץ. לתחרות ניגשו כ־14 פרויקטים שונים מרחבי הארץ ופרויקט 'עיר נחלים' העפיל לשלב הגמר. לכנס חשיפה אזורי לפרויקט הגיעו שותפים ונציגים מגופים שונים אשר מהווים שחקני מפתח בהגשת החזון: המשרד להגנת הסביבה, משרד השיכון, הרשות להתחדשות עירונית, משרד הכלכלה, הרשות לפיתוח הנגב והגליל, רשות המים, מינהל התכנון, נציג מועצות אזוריות שכנות, רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן קיימת לישראל, מכללת תל חי ועוד. מנכ"ל רשות ניקוז כינרת, צביקה סלוצקי, סיכם את הכנס ואמר: "בשנת 2008 רשות ניקוז ונחלים כינרת הייתה שותפה מרכזית להצלת חופי הכינרת. בזכות היוזמה והמחויבות של אנשיה הוקם איגוד ערים כינרת שמסתייע בתקציבי ממשלה משמעותיים. החופים עברו שינוי דרמטי ושבו לבעליהם האמיתיים, עם ישראל. גם נחלי קריית שמונה והגליל העליון ראויים לאותה גישה. המודל שקיימנו בכינרת יכול להתקיים גם כאן במרחב הגליל העליון ובקריית שמונה. זהו מודל שיהיה הצלחה גדולה ויביא לשינוי משמעותי באזור כולו. העיר, הכפר והנחל, ישתלבו יחד לכדי מערכת אורגנית של לב עירוני פועם, ריאות נושמות ועורקים מחברים המיטיבים עם איכות החיים של תושבי העיר והמבקרים באזור".
בשנת 2019 הושלמה כתיבת התוכנית האסטרטגית לקריית שמונה ולאזור, בהובלת פרופ' טלי חתוקה, ראש המעבדה לעיצוב ותכנון עירוני באונ' תל אביב. התוכנית הציעה חזון רעיוני ותכנוני לפיתוח העיר על פי עקרונות החשיבה והתפיסה האזורית. התוכנית התמקדה בעוגנים הקיימים והעתידיים בעיר, תוך התייחסות לתעשייה, תעסוקה, חינוך ותיירות. פרופ' חתוקה: "במסגרת התוכנית ראינו בשיקום ובפיתוח נחל עין זהב הזדמנות ליצירת חיבור בין העיר למערכת הטבעית הסובבת אותה ובניית קשר בינה לבין המרחב הפתוח והטבעי באזור, על האנשים החיים והמבקרים בו. מוסדות התכנון, כולל המינהלת לשיקום נחלי ישראל, עוסקים בעיקר בנחלים במרחב הפתוח, שם טמון הפוטנציאל העיקרי לשיקום בתי גידול, נופי מים ומערכות אקולוגיות. הנחל העירוני סובל לרוב ממפגעים סביבתיים רבים יותר ומקונפליקטים בין תשתיות עירוניות נדרשות לבין צרכי שימור ושיקום הנחל. פעמים רבות הנחל העירוני נופל בין הכיסאות משום שהוא נמצא במקום עמום מבחינת תחומי ההתמחות והידע, אך נחל עירוני הוא הזדמנות לשינוי מהותי במערכת היחסים בין העיר לבין סביבתה הטבעית, לקידום תהליכים של התחדשות עירונית ועידוד של חינוך סביבתי. נחל הזהב הוא מקרה יוצא דופן בנוף העירוני בישראל והפרויקט הוא הזדמנות לפיתוח סדר יום חדשני ברמה האזורית".
התוכנית הינה פרי מדיניות התכנון המונהגת בעיריית קריית שמונה, בהובלת ראש העיר אביחי שטרן וסגנו אופיר יחזקאלי, המזהה את קריית שמונה כשחקנית מובילה במערכת האזורית ומקדמת חזון וסדר יום אזורי. מדיניות התכנון מעצימה את יתרונותיה וחוזקותיה של העיר במטרה להפוך לעיר משגשגת, מאוזנת כלכלית, אשר מהווה מוקד משיכה בתחומי מגורים, תעשייה, בילוי ותרבות. לתהליך התכנון היו שותפים גורמי מקצוע בעירייה: מהנדס העיר – אדר' שני אלדן, מתכננת העיר – אינה בורשטיין זיתוני ומנהל אגף תעשייה, עסקים ותיירות – ירדן ארליך. לאיסוף החומרים ועיבודם היו שותפים גורמים נוספים: מנהל המתנ"סים – אלעד קוז'יקרו, רפרנטית תיירות ועסקים – נעם עוזרד, רכזי סביבה – שחר מזרחי ואסף חסד, שרית קוז'יקרו-אלימלך – עמותת קסמי טבע ונוף.
כחלק מהראייה הרחבה בשיקום הנחל ומיתוג קריית שמונה כ"עיר הנחלים" מצטרף לתוכנית נדבך אקדמי חשוב עליו אמונה המכללה האקדמית תל חי. פרופ' איילת שביט, ממקימות 'אקדמיה בכיכר' ופעילה בתחומי קהילה-אקדמיה בצפון ובישראל בכלל, הובילה את כתיבת הפרק האקדמי בתוכנית, שמפרט תחומי מחקר מלווה מדיסציפלינות מגוונות, בהובלת חוקרים ממוסדות אקדמיים שונים ובליווי ושותפות מלאה של הקהילה בעיצוב נושאי המחקר ובתרומה של ידע מקומי וכן כשותפים במדע האזרחי.
מכללת תל-חי הינה שותפה מרכזית בפרויקט.

עיריית קריית שמונה תפעיל את התוכנית באמצעות אגפיה השונים. בכל הקשור לקשר עם הקהילה, פועלים בעירייה, הן המדור הקהילתי תחת אגף רווחה והן הרובעים המופעלים תחת רשת המתנ"סים. העיר מחולקת לארבעה רובעים, אשר מקיימים קשר רציף ואישי עם התושבים לפי המודל של 'מוטב יחדיו'. בכל הקשור לניהול הסביבתי ואחזקת סביבת הנחל, פועל בעירייה האגף לשיפור פני העיר, האמון הן על ניקיון העיר והן על פעולות של טיפוח העיר. בתוך האגף קיימת היחידה הסביבתית האחראית, בין היתר, על פעולות פיזיות בנוגע לשימור הטבע העירוני, לצד פעולות חינוך והסברה לשמירה על הטבע בעיר. בכל הקשור לחינוך הפורמלי ולקיום פעילויות חינוכיות בגילאי 0-18, אחראי כמובן אגף החינוך. בכל הקשור לביצוע עבודות פיזיות של תשתיות, כבישים, שבילים, הקמת גני משחקים, הקמת מתקני ספורט, אמונה החברה הכלכלית של העירייה. הפיתוח הכלכלי של העיר, הקשר עם היזמים, הבאת יוזמות עסקיות וסיוע במימושן נמצאים תחת האגף לתעשייה, עסקים ותיירות.
לתוכנית 'עיר הנחלים' חלק חשוב בתפיסה האזורית הרואה בעיר חלק ממארג שלם, חלק בעל תפקודים אורבניים וייחוד כלפי פנים וכלפי חוץ. התוכנית מהווה קונספט תפיסתי רחב ועדכני רב תחומי ששואף לחבק את כלל השחקנים במרחב תוך תשומת לב לצרכים שונים והתוויה של דרך משותפת שנותנת מענה לרבדים השונים – אקולוגיים, תשתיתיים, הידרולוגיים, תיירותיים, חינוכיים, קהילתיים וכל זאת תוך הענקת הזדמנות להתפתחות העיר ובניית חוסן אזורי.
בימים אלו נעשה מאמץ לגייס משאבים להגשמת החזון של התוכנית ובדיקת היתכנות הנחלה של אלמנטים מהתוכנית בעבודה השוטפת של האגפים השונים בעירייה, המוסדות הפעילים בעיר והגופים השותפים לעשייה סביב נחלי העיר. פעילות רבה מתקיימת במשאבים הקיימים ומקבלת משנה תוקף וחשיבות לאור המדיניות החדשה המסתמנת מתוכנית 'עיר הנחלים'.
לידים:
תוכנית 'עיר נחלים' מציעה למצב את קריית שמונה על מפת התיירות של אצבע הגליל ולספק יעד אטרקטיבי לצד חיבור לטיילות ושבילי האופניים הקיימים באזור
ההשפעה של שיקום הנחל על העיר והאזור מוערכת בתרומה של מיליוני שקלים בתחום הכלכלי והשפעה מרחיקת לכת על איכות החיים של התושבים
רשות ניקוז ונחלים כינרת רואה חשיבות במיצוב מקומה של העיר קריית שמונה כחלק מניהול אגן מקורות הירדן, תוך הדגשת ייחודה כמרחב אורבני לצד הנחל והפיכתה למודל לממשק עיר-נחל מהמתקדמים בארץ כיום
נחל עירוני הוא הזדמנות לשינוי מהותי במערכת היחסים בין העיר לבין סביבתה הטבעית, לקידום תהליכים של התחדשות עירונית ועידוד של חינוך סביבתי