מאז הקמתו של האיגוד הושם דגש על השקעות בשיקום בשיפוץ ובתחזוקה של מערכות הביוב בחופים כחלק משמירת הסביבה החופית, מניעת גלישות, שמירה על איכות המים וכמובן מתן שירות הולם לנופשים.
בהמשך לשידרוגן של תחנות השאיבה בחופים : ברניקי, צינברי, שקמים, חוקוק צפון ובהמשך לבניית תחנת השאיבה החדשה סמוך לחוף צאלון שבוצעו כולם מתקציב האיגוד בשנים האחרונות, הוכנה תכנית רב שנתית להמשך טיפול בתשתיות הביוב בחופים. עלות התכנית כ- 7 מלש"ח מתקציב האיגוד.
כחלק מיישום תכנית ההשקעות לפי התכנית כאמור, שודרגו במהלך השנה האחרונה חלק ממערכות הביוב, קווי ההולכה ותחנות השאיבה בחופים השונים.
בחוף חוקוק, על מנת למנוע תקלות חוזרות ונשנות של סתימת המשאבות, הזמנת ביוביות וסכנת גלישות, הוחלפה בתחנה משאבה טבולה אחת במשאבה בורגית. למשאבה הבורגית יתרון בהתמודדות עם הצטברות של סמרטוטים ומוצקים בבור הביוב, ומצליחה להיפתר מהם בקלות. פעולה זו פתרה את הצורך בהעמדת ביוביות באופן כמעט קבוע בחוף בזמני השיא והעומס בחוף – פתרון פשוט וזול יחסית שפתר בעיות רבות.
בחוף אמנון, תחנת שאיבה ישנה ובעייתית ביותר שכללה משאבת ביוב אחת עם ספיקה מקסימלית של 10 מ"ק / שעה אשר לא עמדה בכמויות השפכים אשר הוזרמו מהחוף , המלון הסמוך וממסעדת החוף. עקב כך, כמו בחוקוק, נדרשנו בתקופות הפיק והעומס להציב ביוביות כמעט מידי יום גם בחוף זה, על מנת להתגבר על כמויות השפכים המוזרמות לתחנה. על מנת לתת מענה הנדסי ותפעולי נכון לבעיה, שודרגה התחנה באופן זמני ומתואם עם תכניות עתידיות לשיפוץ כולל של התחנה. (תכניות הכוללות גם קו סניקה חדש למט"ש לבנים בעלות כוללת של כ- 4 מלש"ח).
בשדרוג זמני זה הושקעו כ- 200 אלש"ח. הפתרון כלל הוספת לוח חשמל, מערכת בקרה ומשאבה של 60 מ"ק / שעה ללחצים גבוהים שתהיה מסוגלת להתמודד עם כמויות הביוב הגדולות ותהיה מסוגלת לסנוק את הביוב במעלה ההר. הוצאה לפועל של פיתרון זמני זה התאפשרה הודות לשיתוף פעולה עם חברת קולחי גולן. הפתרון הוכיח את עצמו ובשלושה חודשים האחרונים לא נדרשנו לשחרר סתימות בתחנה או להפעיל ביוביות כלל.
חוף צאלון – לאחר סיום העבודות להקמת תחנת השאיבה החדשה באזור הנותנת מענה לביוב המגיע מחוף צאלון וממלון אורכידיאה, השלמנו בחודשיים האחרונים את השלב האחרון בביצוע הפרויקט אשר כלל ביטול וניתוק ת"ש צאלון הישנה ממערכת הביוב וחיבור חוף צאלון ישירות לתחנה החדשה . עלות ביצוע החיבור כ- 400 אלש"ח, עלות ביצוע התחנה בשלמותה כ- 3 מלש"ח.
חופים חלוקים, לבנון וכורסי- החופים העמוסים בכינרת היו מאז ומעולם מחוברים בקו סניקה אשר עבר דרך חוף נוקייב (מתחת לאזור הממוקש) ודרך חוף גופרה, אל מערכת הביוב של מועצה אזורית עמק הירדן. המצב התקיים בהעדר פתרון אחר בעבר להעברת הביוב לטיפול בשפכים בתחומה המוניציפאלי של מועצה אזורית גולן. קו הסניקה והמערכת התומכת אל המערכת האזורית של עמק הירדן היו במצב ירוד ודרשו תחזוקה שוטפת תכופה וטיפול בפיצוצים רבים בקו, רובם סמוך לאזור הממוקש, עובדה שהקשתה על עבודות התחזוקה.
עם התקדמות ביצוע פרויקט הנחת קו המאסף המזרחי של מוא"ז עמק הירדן, האצנו את תכנון וביצוע הקו על מנת להזרים את שפכי החופים חלוקים, לבנון, וכורסי למט"ש צור ובכך לנתקם מהפיתרונות האזוריים של עמק הירדן. עלות הפרויקט הכולל כ- 2 מלש"ח.
פרויקטים נוספים בתחום שיוצאים לדרך בחודשים הקרובים, יבוצעו במסגרת פרויקט המאסף המזרחי: החלפת קן ישן בקטע שבין חוף גופרה לתחנת שאיבה סוסיתא בעלות של כ- 700 מלש"ח ושדרוג ת"ש שיזף רותם בעלות של כ- 700 אלש"ח. הפרויקטים יבוצעו ע"י מוא"ז עמק הירדן ובמימון האיגוד.
כתב: שלום רנד