שם עברי: נחל דליות, בעקבות שמו הערבי ואדי דַאליה (נחל ענפי הגפנים)
שם ערבי: ואדי פַשְרָה; ואדי דַאליָה
נ"צ לראש הנחל: 2795/7611
נ"צ לשפך הנחל לכינרת: 2734/7566
אורך הנחל: 22 ק"מ
שטח אגן ההיקוות: כ־113 קמ"ר
יובלים עיקריים: נחל בזלת, נחל גמלא, נחל בתרא
מגדולי הנחלים ברמת הגולן. ראשיתו – כ־2 ק"מ מצפון-מערב לגבעת אורחה, ומכאן הוא יורד לדרום-מערב בערוץ צר ורדוד. לאחר כ־2 ק"מ עובר הנחל סמוך לחורבות הכפר הסורי אל בע'לה (ה"פִִִֽֽרדה") וכאן נמצאים מקורות המים העליונים של הנחל: עין אום א-דופון ועין אבו פַכּוּסָה, שספיקתם כ־40 ממ"ק/שעה. מכאן ואילך זורם פלג מים בערוצו של הנחל. הנחל ממשיך מכאן לדרום- מערב, עובר על פני שרידי הכפר שעבניה ובמרחק 2 ק"מ מדרום-מערב לשעבניה נמצא על גדתו הדרומית של הנחל את האתר הנקרא גלגל רפאים (רוג'ם אל הרי – רוֹגֶם החתול). זהו מבנה קדום ענק הבנוי ממערכת מעגלי אבן קונצנטריים המחולקים למחיצות. תקופת בניתו וייעודו אים ברורים לחוקרים. מגלגל רפאים נמשך הנחל עוד כ־2 ק"מ בכיוון דרום-מערב עד למאגר דליות המצוי ממזרח לכביש רמת מגשימים– צומת המפלים (כביש 808). ממאגר דליות ממשיך הנחל עוד כ־700 מ' ואז הוא צונח בשני מפלים אל תוך קניון עמוק – זו ראשיתו של הקניון הגדול של נחל דליות. מעל המפל העליון חוצה את ערוץ הנחל שביל הטיול הבא מחניון דליות (שממערב לצומת דליות) וממשיך דרך מפל נחל בזלת אל אתר גמלא.
מעט ממערב למפלי דליות נשפך אל נחל דליות יובלו הראשי, נחל בזלת, המגיע לכאן מעינות בזלת שמצפון-מזרח לחורבות הכפר מנצורה. בעמק הקניוני של נחל בזלת, סמוך למפגשו עם נחל דליות, נמצא מפל בזלת – מפל גבוה ומרשים. ממפגש הנחלים מתעצמת זרימת המים בנחל דליות והנחל הולך ומעמיק בתוך סלעי גיר עד שהוא מגיע במהרה לעומק של מאות מטרים ולרוחב של 2 ק"מ בקירוב. כ־3.5 ק"מ ממערב למפגש נחל דליות–נחל בזלת נפגש הנחל עם נחל גמלא, נחל קצר אך עמוק למדיי ובעל קניון מרשים שבראשו נמצא הגבוה שבמפלי ישראל – מפל גמלא שגובהו כ־50 מ'. במצוקי הנחל מקננים באופן קבוע נשרים, רחמים ועיטים ניצים . עד תחילת שנות האלפיים הייתה מושבת הקינון של הנשרים בנחל גמלא הגדולה בישראל.
מעל ומצפון-מזרח למפגש הנחלים דליות-גמלא, נמצא האתר המפורסם של גמלא, עיר יהודית מבוצרת שנפלה בימי המרד הגדול בידי הצבא הרומי. נראה כי העיר גמלא היא החשובה שבאתריו ההיסטוריים של הגולן. מכאן נמשך הנחל בעמק גדול ממדים מערבה ולאחר כ־4 ק"מ הוא נפגש עם אחד מיובליו החשובים, נחל בתרא, המגיע מצפון-מזרח (ראשיתו של נחל בתרא היא כ־3 ק"מ מדרום-מזרח ליישוב אניעם; בחלקו העליון הוא נקרא נחל חִיוַיאִי). נחל בתרא אף הוא נחל איתן. סמוך למפגש הנחלים דליות-בתרא, בראש מתלול גבוה של בזלת, נמצאים שרידי היישוב היהודי ובית הכנסת הקדום של בתרא. מנקודת מפגש הנחלים הזאת פונה נחל דליות לדרום-מערב ועד מהרה הוא יוצא אל בקעת בית צידה (הבְּטֵחַה, בערבית). תחילה הוא זורם בעמק רחב ושטוח ובהמשך במישור הבקעה עצמה לעבר הכינרת. בחלקו האחרון של הנחל, לקראת שפכו לכינרת, מתפשטים מימיו למקווי מים רדודים וגדולים הנקראים ביצות המג'רסה, הנמצאות בתחום שמורת טבע (שמורת יהודיה ושמורת בית צידה). ביצות אלו (לגונות) נוצרו בשל חסימת הזרימה אל הכינרת על ידי שרטונות חול.