מאת: פנחס גרין
העיסוק במפלס הכינרת ובפעילות רשות הניקוז בימים הקשים שעוברים על מדינת ישראל מאז ה־7.10.23 (שמחת תורה תשפ"ד) נראה טפל. מאידך, קיים הצורך בהמשך השגרה בכל התחומים וככל האפשר, כדי לשמור על החוסן הלאומי תוך בטחון בבורא עולם, בצה"ל, בכוחות הבטחון כולם ובהנהגת המדינה, שיביאו בסופו של דבר לשיפור במצב ביטחון המדינה ובאחדות אזרחי ישראל.
התחזית ארוכת הטווח שפורסמה לקראת סוף הקיץ האחרון, ע"פ חלק מהמודלים, צפתה חורף גשום עם כמויות משקעים מעל לממוצע הרב שנתי. עונת הגשמים נפתחה כמעט ללא גשם. כמות המשקעים בחודש אוקטובר ומחצית נובמבר בשקלול ארצי הגיעה לכ־50% בלבד מהממוצע לתקופה זו. במחצית נובמבר או ליתר דיוק ב־19.11.23 ירדה כמות גשם משמעותית של 100 מ"מ ויותר בכל חלקי הארץ (ופחות באזור מישור החוף הדרומי כולל רצועת עזה) שהביאה את ממוצע הגשם המצטבר מתחילת עונת הגשמים ועד ה־19.11.23 לרמה של 144% בשקלול ארצי לעומת 50% עד לאותו תאריך. השיאן בכמויות הגשם היה אגן היקוות הכינרת עם 155%. למרות זאת, הזרימות בנחלי אגן הכינרת לא התפתחו לספיקות גדולות והשפעתן על מפלס הכינרת היתה מזערית. הסיבה לכך היא היובש של הקרקע לאחר עונת הקיץ החמה שלא הגיעה עדיין לרוויה גם לאחר הגשם של נובמבר. הספיקה בירדן בתחילת דצמבר (כפי שנמדדה בגשר הפקק) היתה גבוהה ב־116% מהספיקה הממוצעת למועד זה (7.2 מ"ק לשנייה לעומת 6.2 מ"ק לשנייה). זאת, כתוצאה מהגשם בנובמבר בשילוב עם צמצום עונתי בצריכת המים מהירדן.
קצב ירידת מפלס הכינרת במהלך חודש נובמבר הואט אבל המשיך במגמת ירידה. בחודש נובמבר ירד המפלס ב- 6 ס"מ בלבד. כפי שצויין בגליון הקודם, קצב ירידת המפלס השנה גבוה יותר מזה של השנים הקודמות ונראה שעקומת ירידת המפלס השנה היא התלולה ביותר בהשוואה לארבע השנים הקודמות. מפלס המינימום שנמדד עד כה השנה היה 211.575- (בתאריך 11.12.2023) והוא מבטא ירידה מצטברת של 1.64 מ'. אירוע הגשם המשמעותי שהחל ב- 22.12.23 מסמן סופית, ככל הנראה, את השינוי במגמת גרף מפלס הכינרת מירידה לעלייה החורפית הצפוייה. כמעט כל נחלי אגן הכינרת זרמו בספיקות גבוהות. שני ימי גשם של למעלה מ- 100 מ"מ העלו את מפלס הכינרת ב- 18.5 ס"מ. נכון להיום (26.12.2023) עומד מפלס הכינרת על 211.39- מ', דהיינו, עלייה מצטברת של 18.5 ס"מ מאז תחילת הגשמים. המפלס הנוכחי נכון להיום נמוך ב- 2.59 מ' מהקו האדום העליון (208.80-) וגבוה ב־ 1.61 מ' מהקו האדום התחתון (213.00-).
המליחות (ריכוז הכלורידים) בכינרת במהלך נובמבר הייתה 261 מגכ"ל, עלייה קלה ביחס לחודש הקודם (260 מגכ"ל).
עיקר המים המזינים את הכינרת מקורם בירדן העליון. במסגרת מפעל ייבוש החולה שהחל בשנת 1951 והסתיים בשנת 1958, מי הירדן ההיסטורי הופנו לשתי תעלות ניקוז עיקריות, התעלה המערבית והתעלה המזרחית, המקיפות את עמק החולה ונפגשות שוב במורד במקום שהיה מרכז אגם החולה ההיסטורי והמוכר כיום בשם "מפגש התעלות". עבודות רבות נעשו על ידי רשות ניקוז כינרת במהלך שני העשורים האחרונים כדי להסדיר את שתי התעלות הללו מהבחינה הניקוזית ומהבחינה הסביבתית-אקולוגית, לשוות להן מראה של נחלים טבעיים ולהנגיש אותן לציבור. כחלק מתפיסה זו הוכנה בשנתיים האחרונות תוכנית "מפעל ניקוז התעלה המערבית ונחל קדש".
התוכנית מתמקדת באזור הקרוב למרכז המבקרים ולכניסה לאגמון החולה ומטרתה לשפר את כושר ההולכה של הגשר הקיים על התעלה המערבית, בכניסה לאגמון החולה, על ידי פירוקו והקמת גשר חדש מתאים במקומו, וכן להקים שני גשרים חדשים מצפון ומדרום לו על מנת לסייע בהורדת מפלסי ההצפה המרביים בתעלה המערבית במקטע זה, כדי למנוע הצפות ופגיעות אפשריות בנפש וברכוש. בנוסף לכך, התוכנית מיועדת להסדיר את התעלה המערבית במקטע זה ואת נחל קדש הסמוך, מבחינה נופית ואקולוגית, כולל טיפול בחסמים הידרו-ביולוגיים קיימים בתוואי הנחלים, הגדלת שטחי בית הגידול הלח, תוך שיקום ערוצי הנחלים והשבת מופע צמחיית גדות טבעי. הקמת הגשרים במקטע זה של התעלה המערבית שבאזור מרכז המבקרים והכניסה לאגמון החולה, תסייע גם בהפרדה בין השימושים החקלאיים והתיירותיים במבואת האגמון.
ביצוע התוכנית על ידי רשות הניקוז אמור להתחיל עם סיום עונת החורף הנוכחית. עלות ביצוע התוכנית מוערכת בכ־15 מלש"ח והיא תבוצע במימון מלא של הקק"ל.
בתפילה לשלום כל העומדים על משמר ארצנו באוויר, בים וביבשה ולשלום כל אחינו הנתונים בצרה.
**מבוסס על נתוני השירות ההידרולוגי של רשות המים.