'תוכנית שומרי הנחל' החלה בנחלי הגליל העליון כבר בתחילת שנות ה־2000. מעל עשור התוכנית מתקיימת בבתי ספר בכל רחבי אגן הניקוז של הכינרת ומכאן כבר התפשטה לכל הארץ. התוכנית החינוכית, אשר מובלת על ידי המשרד להגנת הסביבה ורשויות הניקוז, כבר צברה הצלחות וניסיון ודייקה את מטרותיה ואופן פעולתה לאורך השנים.
אחת ממטרות העל של התוכנית, היא לייצר קהילות מעורבות, בשמירה על בתי הגידול הלחים, באופן אקטיבי ומתמשך. באמצעות התלמידים ישנה חשיפה למשפחות ולקהילות היישובים. מעגלי החשיפה וההשפעה של התלמידים והתוכנית החינוכית מתרחבים.
עם זאת, בשנים האחרונות, הולכת וגדלה המגמה לא לפנות לבתי הספר בלבד. יותר ויותר קהילות מגלות עניין ב'תוכנית שומרי הנחל' ומעוניינות להיות מעורבות ופעילות במאמץ לשמירה על הנחלים והמעיינות הקרובים אליהן.
ברשויות הניקוז ובמשרד להגנת הסביבה מקבלים התעניינות זו בברכה ואף יוזמים מהלכים ליצירה וגיבוש של קהילות סביב נחלים ומעיינות.
העבודה מול קהילות שונה בתכלית מעבודה סדורה מול בתי ספר, בה קיימת מערכת שעות קבועה וצוות מוביל של אנשי חינוך. בקהילות, כל קבוצה היא סיפור בפני עצמו ולכל סיפור ייחודיות משלו. קבוצות קהילה יכולות להתגבש סביב צרכים שונים, מוקדי עניין שונים, גילאים שונים, הרכבים שונים וכמובן לתוך זה נכנסים עניינים תרבותיים, סוציו-אקונומיים, תפיסות סביבתיות מגוונות ורקע מגוון של אנשים שמגיעים להיות פעילים.
ברשות הכינרת אנו מגלים עניין ומעודדים קהילות לקחת אחריות על סביבתם הטבעית ובעיקר על בתי גידול רגישים שהולכים ונעלמים, במעיינות ובנחלים. במקומות מסוימים, בהם זיהינו צורך דחוף במעורבות קהילתית יזמנו וגיבשנו קבוצות פעילים בהתנדבות. אך במקומות רבים היו אלה פעילים מהקהילה שיזמו, גייסו והובילו את הפעילות, תוך ליווי והדרכה, תמיכה והנחייה של רשות הכינרת.
הפעילות המבורכת של קהילות מתנדבים ופעילים נושאת תוצאות מרשימות והישגים מהירים על פי רוב, ומקנה סיפוק רב לקהילה, גאוות יחידה וכמובן – רווח נקי לסביבתם ולאיכות החיים של כולנו. ההישגים ממש מעוררי השראה ואנו רוצים להראות כאן קולאג' קטן של תמונות מהפעילות הקהילתית שמתקיימת היום באגן הכינרת.
נתחיל עם מורד הירדן – אזור הירדנית עד סכר אלומות, המלא מי כינרת כל השנה, מזמין טיילים ונופשים רבים מכל הארץ. גדות הנחל ומי הנחל סובלים מערמות בלתי נתפסות של אשפה, רעש ורמיסה של הגדות. קבוצה של תושבים פעילים חברתית וסביבתית מקיבוצי עמק הירדן הובילו שינוי מהותי בטיפול בנקודה זו. התושבים התאגדו בצוותי מתנדבים אשר עושים סיורים בכל עונת השיא, מפסח עד סוכות, בין הנופשים, מחלקים שקיות ומבקשים בחיוך ובאדיבות לשמור על סביבתם נקיה ולפנות את האשפה למכולות. מדי פעם הם מארגנים מבצעי ניקיון קהילתיים ואירועים להעלאת המודעות בקרב הקהילה. במקביל הם משמשים עיניים בשטח ומתריעים לרשות המקומית כשצריך לרוקן מכולה, לשלוח צוותי ניקיון, לפנות גזעי עצים מהמים וכדומה. אף בנוגע למטרד הרעש נעשה טיפול ברמת החקיקה במועצה ואכיפה, כאשר הקהילה מעורבת, פוקחת עיניים ואוזניים ומערבת את המשטרה כאשר צריך. הקבוצה, אשר מרוכזת על ידי רכז פעיל סביבתי מהקהילה בתמיכת רשות הכינרת, פעילה כבר שלוש שנים, כשבמהלכן ניתן לראות שינוי מהותי במתרחש על גדות הירדן בין סכר דגניה לאלומות.
בקרית שמונה, הוקמה לפני מספר שנים עמותה לשימור הטבע העירוני הייחודי של העיר הצפונית, המשופעת מים ונוף. עמותת 'קסמי טבע ונוף', אשר מובלת בהתנדבות על ידי אנשים אכפתיים ויזמיים מהשורה הראשונה, עשתה רבות לאורך השנים. במהלך שלוש השנים האחרונות מתרחבת פעילותם, בשותפות עם המכללה האקדמית תל חי, 'שומרי הנחל', והיחידה הסביבתית בעירייה – המקיפה פעילות שכבות וקבוצות שונות בקהילה – מבעלי מוגבלויות ועד אקדמאים ומומחים, נוער וותיקים. במהלך שלוש השנים האחרונות תשומת הלב שמקבל נחל הזהב שחוצה את העיר לאורכה, עולה וגוברת, והשפעת הפעילים והמתנדבים על טיפוחו ושמירתו ניכרת. כיום פועלת באופן קבוע קבוצה מסורה של פעילים למען שמירה על הנחל, שהתגבשו מתוך קורס של 'אקדמיה בכיכר' ומובילים פעילות קהילתית בתחומים וברבדים שונים. כל זאת בנוסף לתוכניות החינוכיות של 'שומרי הנחל' המתקיימות בבתי הספר.
ביישובים שרונה ויבנאל שבגליל התחתון, אמנם לא התגבשה קבוצת פעילים קבועה, אך יוזמות של תושבים, אכפתיות ומודעות לשמירה על המעיינות הקרובים ליישובים אלו לאורך נחל שרונה, הניעו תהליך ברשויות שהוביל לגיוס כספים מכובד, שמושקע היום בפיתוח והנגשה של מעין תרפ"ו הסמוך ליבנאל, ולהמשך גיוס כספים, במטרה לשקם גם את עין שרונה וליצר שביל הליכה יפהפה בין המעיינות, שעתיד להיות מוקד טיילות מוביל בגליל התחתון. כאן אנו רואים דוגמה לקהילה שאמנם לא התגבשה כקבוצה סדורה של פעילים, אך בעקבות יוזמות עצמאיות של טיפוח המעיינות ופניה לרשויות, הניעה תהליך רחב וארוך טווח להסדרה של המעיינות הקרובים ליישובם.
במושבה מגדל, הושקעו לאחרונה כספים רבים בפיתוח והסדרה של אחד המעיינות הפופולריים באזור. חלק מהתושבים, אסירי תודה ונחושים לשמור על הפנינה החדשה שקיבלה המושבה, התגבשו לקבוצת פעילים מסורה ביותר ומעוררת השראה, אשר מלבד פעילות הסברה ושמירה על ניקיון האתר, החליטו אף לנהל אותו, מכיוון שלמועצה המקומית אין כיום תקציב ויכולת לטפל בו. התושבים קיבלו מפתח לאתר המגודר, ובתורנות הם פותחים את האתר וסוגרים אותו יום יום. כל בוקר מתנדב מהקהילה פותח את השער ועושה סיבוב ניקיון (לצערנו עדיין יש מי שבוחר לטפס על הגדר ולהשאיר אשפה במהלך הלילה). אחר הצהריים מגיע מתנדב נוסף, עושה סיבוב ניקיון, מדווח לחברה על המצב, וסוגר. הקבוצה נפגשת לערבי קהילה של קפה במעיין ושומרת עליו מכל משמר. זו דוגמה שמראה לנו כיצד קהילה יכולה לא רק לשמור ולטפח מעיין, אלא ממש לקחת עליו אחריות מלאה ולנהל אותו, והכל בהתנדבות!
ליד נחל קורן שבסמוך לקיבוץ הגושרים, הקימה 'עמותת יערות מאכל בגליל' יער מאכל. העמותה, המורכבת ממתנדבים ומפעילה קהילה רחבה מיישובי הגליל העליון, מכינות וקבוצות אורחות, בטיפוח היער, החליטה לאמץ את הנחל הזורם בסמוך. בנחל היה שביל הליכה סבוך שנפרץ על ידי אורי דיימנד מקיבוץ הגושרים, לפני שנים רבות. השביל הלך ונסגר בצמחיה וגשריו נהרסו. קהילת יער המאכל החלה השנה לפרוץ מחדש את השביל ולהתקין גשרים חדשים. ללא ספק, שביל זה מוסיף עוד מסלול מים קצר ומפתיע בארץ פלגי מים, והקשר המתבקש בין הקהילה לנחל קורן ילך ויתחזק סביב העשייה ביער המאכל הסמוך.
ישנן עוד קבוצות ויוזמות מרתקות ברחבי האגן, אך נסיים עם דוגמה נוספת, מעוררת התפעלות ותקווה, בקהילת פרוד. נחל פרוד, אשר זורם לרוב בחורף וידוע בשל מפליו המרשימים, הבוסתנים והחורש שלאורכו, הוא מוקד משיכה למטיילים רבים לצד נופשים שבאים לפיקניק. בסמוך אליו ישנם חניוני ענק שמשמשים את המבקרים בהילולת הרשב"י בל"ג בעומר. בביה"ס 'נופי גליל' בפרוד, מאמצים תלמידים את הנחל מזה כמה שנים ויחד עם מנהלת ביה"ס הצליחו להוביל מספר מהלכים חשובים לשמירה עליו, כגון שילוט ופינוי מכולת האשפה. בקיץ האחרון, מספר הורים ששמעו על היוזמה, החלו להביע רצון לתרום בעצמם והצטרפו לפעילות הילדים בנחל. ברשות ניקוז כינרת ביקשו מאיתנו להגיע להרצאה ומשם נוצרה מהר מאוד קבוצה מרשימה של אנשים אכפתיים שקמו ועשו: הסברה למבקרים בנחל במשך חג הסוכות, מבצעי ניקיון מרשימים ביותר עם המשפחות (תוך הפגנת יצירתיות מדהימה במאמץ לפנות ערמות אשפה אדירות מתוך הנחל) ועוד היד נטויה בחשיבה כיצד לפעול לאורך השנה בעידוד השמירה על ניקיון הנחל, פנייה וגיוס הרשויות למעורבות גבוהה יותר בנחל ועוד. קהילת פרוד היא דוגמה לקהילה שצמחה מתוך יוזמה של מספר תושבים בודדים, והתקדמה תוך חודשיים לקבוצה בעלת הישגים מרשימים והמון מרץ להמשך!
כפי שנכתב בתחילה, קהילות הן סיפור ייחודי. כל קהילה היא שונה, התגבשה באופן שונה ובוחרת באופי שונה של עשייה למען הסביבה. אך עצם המגמה להתגבש כקהילת פעילים סביב נחלים ומעיינות סמוכים ליישוב, היא מרשימה, מעוררת תקווה, וללא ספק הדבר הנכון לעשות כדי להוביל לשינוי חשוב ומהותי בשמירה על הטבע הסובב אותנו. קהילות מקומיות הם הלב הפועם של האזור, הן ההבטחה לעתיד, הן הבסיס לשמירה על הסביבה הקרובה.
בהזדמנות זו אנו מזמינים כל אדם או קבוצת אנשים שמעוניינים ליצר פעילות קהילתית לשמירה על נחל או מעיין קרובים ליישובם, לפנות לרשות הניקוז הפועלת באזורכם. אנו רואים בכל אדם חלק מהשמירה על בתי הגידול הלחים והחשובים שלנו, והכח שלכם הוא חשוב ומשמעותי!