יוזמה חדשה לחיבור משפחות וקהילות במורד הירדן – קורס מלאכות קדומות להורים וילדים. הקורס מתקיים בנחל, ליד המים, והוא מיועד למשפחות מעמק הירדן ומעמק המעיינות.
הקורס מסובסד על ידי רשות הכינרת במטרה לייצר חיבורים קהילתיים בנחלים.
תחילת החיבור ובניית קהילת הנחל היא ביצירת תחושת שייכות וביתיות.הקורס הינו שנתי ותהליכי. אחת לחודש, בבוקר שישי, קבוצה של הורים וילדים נפגשים לזמן של יחד בטבע, של מלאכות, של משחקים ושירים, של היכרות ופליאה, של למידה חווייתית.
ההורים נהנים לא פחות מהילדים (ילדותנו השנייה… וכמה זה טוב בתוך העומס להתחבר אליה רגע ולמצוא בנו את כוחות החיים ואת ההתלהבות הילדית).
"מעיין היה לי בין עשבי הבר, פינת ילדות נאמנה…" וכמו שכתב טהר-לב, הנחל אט אט הופך עבור הילדים וההורים לפינה נאמנה. לילדים – חלק מסל הזיכרונות ותמונות המקום של ילדותם, ולהורים – פינת בגרות נאמנה, שמאפשרת רגע להיזכר בפשטות, בשקט ובחיבור שהטבע יכול לייצר.
יחד, הורים וילדים, מתחברים אל הנחל שנמצא בקרבתם ונותן תחושה של בית.
כל מפגש שלנו מוקדש למלאכה ולתוצר אותו יוצרים ההורה והילד יחד, מחומרי טבע, מתחום המלאכות הקדומות: קליעה, קדרות, טווייה, אריגה, ליבוד, בנייה באדמה, צביעה בוטנית ועוד…
המגע בחומרי הטבע והיצירה עמם, מלווים בסיפוק. החוויה נעימה, מרגיעה ומקרבת. הורים וילדים מתמסרים יחד למלאכה.
רבות מהמלאכות דורשות שיתוף פעולה בין ההורה והילד, ובתוך המפגשים יש הכוונה לעבודה משותפת, לתמיכה בתהליך היצירה של הילדים והילדות, לקשב. זהו זמן ליצירה יחד ולחיזוק הקשר, וזאת באמצעות כלים מתודיים והנחייה מעולם הטיפול באמנות והדרכת הורים.
במפגשים אנו מכירים את הנחל, את הקסמים החבויים בו, את פינות המסתור, את הצמחייה המקומית ואת בעלי החיים. הורים וילדים בזמן איכות יחד בטבע, עם קבוצת משפחות שהופכת לשבט, חוקרים יחד את השתנות הנחל עונה אחר עונה, את עקבות בעלי החיים, את איכות המים, את השתנות הזרימה ואת הצמחייה העונתית. יחד מכירים מה אפשר ללקט – מה למאכל, מה לרפואה, מה למלאכה. איך מלקטים בכבוד, מאילו מקומות מותר, איך נשמור על הצמחים ועל התחדשותם.
בתקופתנו יש צמא למלאכות ומגע עם חומרי טבע, והם גורם משיכה להגעה למפגשים בנחל. דרך המלאכות אנו מרחיבים את ההיכרות שלנו עם הטבע, עם עצמנו, לומדים ולומדות ידע חדש שהוא ישן.
מתחברים אל הידע הארכיאולוגי הקדום והעשיר הנמצא במרחב שלנו במורד הירדן – דרך התבוננות ולמידה ודרך שיתופי הפעולה עם המוזיאון לתרבות הירמוכית בשער הגולן, עם רשות העתיקות ועם הפורום לארכיאולוגיה ניסויית.
אנו לומדים איך החברות הקדומות חיו כאן במרחב, מה היו חומרי הגלם איתם יצרו, באילו טכניקות, איך אנחנו בימינו מנחילים לילדינו היכרות פשוטה עם טבע וחומר וחווים את התחושה הנפלאה שאפשר לייצר בעצמנו את הבובה ואת הסל, את הכלי שאנו משתמשים בו, את המזון שאנו אוכלים.
ומהחברה הקדומה אל חברת העתיד… אל אחריות קהילתית-סביבתית – קהילה שאכפת לה, קהילה שמעודדת שמירה על ניקיון הנחל, קהילה שבודקת את מצב הזיהום בו ועושה יחד פעולות למניעתו, קהילה שקודם כל מרגישה בבית, בנחל שהיא חלק ממנו.
הורים דואגים לעתיד ילדיהם – לשמירה על פינות הילדות והטבע, לשמירה על מגוון ביולוגי ועל מים נקיים בנחלים, לשמירה על הקיים ולהפיכתו לבריא יותר. לכל משפחה בקורס יש את מעגלי השייכות שלה. יחד ניתן להגדיל את העשייה ולחבר את הקשרים הרב דוריים אל עשייה משותפת ואל חיבורים קהילתיים רחבים למען הסביבה, לשמירה על המים והטבע המרשימים של מורד הירדן, למען נוף הילדים, למען נוף המחר שלנו.
משתתפת בקורס, עמית לונדנר ממנחמיה, כותבת: "זכינו לגור במקום קסום, טבע מדהים מקיף אותנו. המפגש עם פעילות שומרי הנחל מפגיש את הילדים עם הטבע של חצר ביתם". מאיה וזוהר מובילות את הקבוצה, ילדים והורים, בתוך חוויה של משחק ויצירה שבלבה הקשבה לטבע המופלא שמסביבנו. הילדים התחברו בטבעיות, וברגע הנחל הפך לחצר המשחקים שלהם, בה הגילויים והאפשרויות הן אין סופיות. החוויה של ההורים והילדים היא חוויה עמוקה שמחזקת את תחושת הקהילתיות והקשר בין ההורה, הילד והסביבה".
שנזכה כולנו להרגיש שייכים, להתמלא מכוחות הטבע ולהשפיע לטובה על סביבתנו.
על מנחות הקורס:
מאיה שרגא איילי – מתמחה במלאכות קדומות, מטפלת באמנות, מדריכת טיולים וטבע, מנחת קבוצות ומדריכת הורים.
זוהר לבנון – מדריכה ותיקה, עוסקת בתחום המלאכות והאמנות, מוזיקה, תנועה, ריפוי גוף-נפש וקיימות אקולוגית.
אנו מאמינות מאוד בכוחה של קהילה ובאפשרות של קבוצת אנשים לרקום חלומות ולהוביל יחד להגשמתם.
מעבירות סדנאות קהילתיות לגיבוש והעצמה דרך מלאכות מחומרי הטבע – "מלאכת ידיים" בדף הפייסבוק.