לפניכם המלצה על טיול קצר וקולע, המתאים לסוף עונת האביב. המסלול קליל וקצר, בחלקו הראשון מתאים לעגלות ובחלקו השני אינו מתאים.
הטיול מתחיל מחוף דגניה. את הרכב מומלץ להחנות בכניסה לקיבוץ דגניה א׳. לאחר שחונים חוצים את הכביש לכיוון הכינרת, פונים שמאלה על המדרכה ומיד מצד ימין מבחינים בשער כחול שניתן למעבר להולכי רגל בלבד. עוברים בשער זה ויורדים בירידה קלה 50 מטר לחוף דגניה.
חוף דגניה הוא הצד המזרחי של המפגש בין מוצא הירדן לכינרת. בחוף הוצבו שלטים חדשים בהם ניתן לקרוא על ההיסטוריה והאקולוגיה של המקום. כמו כן תוכלו ליהנות מפינת ישיבה עם נוף קסום ולראות את המבנה ההיסטורי של אבו מסמס, השומר של המבנה על החוף, ששימש את משטרת הכינרת הבריטית.
חוף דגניה היה סגור לציבור בשנים האחרונות עקב עבודות נרחבות ומאסיביות שביצעה חברת מקורות ורשות המים, להקמת תשתית של צנרת מים תת-קרקעית, כחלק מפרויקט "קו כב"ש" לאספקת מים לממלכת ירדן.
לאחר סיומן של העבודות נדרש לשקם את שטח החוף ולהחזיר את מצבו לקדמותו כמו גם לשקם ולפתח אותו לרווחת הציבור.
לפני קצת יותר משנה הסתיימו בחוף עבודות שכללו פירוק והוצאת מטרדים מהמים, חישוף הקרקע ושיקומה, לאחר שהתערערה בעקבות עבודות התשתית שבוצעו כאמור, וכללו בניית מסלעות, שיקום קירות, בניית טבעת שבילים, הצבת ספסלי ישיבה, פיזור אדמה גננית ונטיעות, מעקות בטיחות, שילוט וכמובן הנגשה לאנשים עם מוגבלויות.
החוף נפתח לציבור בינואר 2023 והיום הוא מהווה פינת חמד וטבע למטיילים בשביל סובב כינרת, לטובת חובבי הכינרת והנוף הפתוח. שימו לב, חוף דגניה אסור לרחצה והכניסה למים ללא מציל מסוכנת ואסורה!
לאחר שטיילתם בשבילי החוף, ראיתם את נקודת המפגש בין הירדן לכינרת, נהניתם מפינות הישיבה וקראתם את שלטי התוכן היפים – זה הזמן לעלות מהחוף אל המדרכה שעל כביש 90 ולפנות שמאלה בחזרה להמשך הטיול שלנו.
ממשיכים ללכת על המדרכה לכיוון מזרח, מצד ימין שלנו הקיבוץ ההיסטורי דגניה א׳. בכניסה לקיבוץ נמצא אתר הטנק (אלו המתעניינים ורוצים קצת להאריך את הדרך מוזמנים לעצור בו), מצד שמאל שלנו רואים את הכינרת על רקע הרי דרום הגולן. ביום טוב אפשר לראות מפה גם את צפון הגולן ואפילו את החרמון.
ממשיכים ישר על המדרכה לכיוון מזרח ונכנסים לטיילת עמק הירדן. הטיילת שאנו נמצאים בה אמנם קרובה לכביש אבל היא פינת חמד יפהפייה עם נוף קסום לכינרת, פינות ישיבה וצל – מקום קלאסי לטיול משפחתי נהדר. מיד בכניסה לטיילת מצד שמאל ישנה אנדרטה לזכרם של דן כינרתי וזמיר דהן, שנפלו בקרבות מלחמת העצמאות במקום. ממשיכים לצעוד בטיילת. מצד שמאל שלנו, בשורה הראשונה, אפשר לראות את הפיתוח האדריכלי עם שיחי הבוגנוויליה. מיד אחריו בקו החוף נראה חלק מהצמחייה הטבעית של הכינרת, הכוללת את הקנה, הסוף, האשלים ומיני ציפורים שונות ומגוונות, תלוי בעונה.
בהמשך, הטיילת מתפצלת לשתיים: מצד שמאל מסלול המאפשר המשך הליכה קרובה יותר למים והנאה מפינות החמד המוצלות, מאדריכלות ועיצוב נוף וגם מאמנות. לאורך הטיילת פזורים פסלים של אמנים מעמק הירדן והסביבה. ניתן לטייל בין פינות האומנות היפות לבין נוף הכינרת, וכמובן לא נשכח לעשות תמונה שתזכיר לנו שאנחנו אוהבים את הכינרת, ליד המיצג הבולט…
ממשיכים בשביל הפנימי של הטיילת וכבר נפגשים עם שתי יוזמות נחמדות, אחת לאלה שרוצים להתעכב קצת בדרך על שפת הכינרת, ואחת לכאלה שלא בחרו להתעכב אבל נאלצו לעשות כן עקב תקלה… הראשונה היא ספריית ספרים משומשים כחלק מפרויקט של המועצה האזורית עמק הירדן, שנקראת 'ספר על ים כינרת'. בספריות מפוזרים ספרים על שפת הכינרת וחובבי הקריאה (או הדפדוף) יכולים לשבת על אחד הספסלים המוצלים, ליהנות מספר, וכמובן להחזירו למקום בגמר השימוש. היוזמה השנייה היא נקודת תיקון אופניים לרוכבים שעושים את המסלול באופניים ונתקלו בפנצ׳ר או בתקלה אחרת בדרך. בנקודה זו ניתן לתקן את האופניים ולהמשיך הלאה. כן ירבו יוזמות ברוכות כאלה.
באופן אישי יש לי אהבה גדולה לנקודות מעין אלה, לא רק בגלל אהבתי לקריאה, אלא בעיקר מפני שהספרים מספרים סיפור על תושבי האזור, כמו אילו ספרים הם קראו, מה הם גרמו להם להרגיש ומתי הם הניחו אותם פה ולמה. בספרייה יש ספרים שונים ומשונים על שחקני כדורגל עלומי שם, ספרים בשפות זרות, רומנים ישראלים מוכרים ועוד שלל הפתעות.
בקצה הטיילת שוב ניפגש בפיצול של הדרך, כאשר מולנו גדר ומאחוריה מבנה. לאלה שבאו ללא עגלת תינוק ועם יותר יכולת תנועה עדיף לפנות שמאלה, להיצמד לגדר המבנה ואחרי 50 מטרים להגיע לחנייה של המועצה האזורית עמק הירדן. למטיילים עם העגלות, או שאינם חובבי אתגרים כלל, עדיף לפנות ימינה, להקיף את המבנה מצד ימין שלו ולהמשיך על המדרכה הקרובה. המבנה הוא המשטרה הקהילתית ומשמר הגבול של עמק הירדן. גם בשביל זה, כאשר מסיימים להקיף את המבנה, מגיעים לנקודה סמוכה לחנייה של המועצה האזורית עמק הירדן. לאחר 75 מטרים מגיעים למבנה המועצה.
מתקדמים מול מבנה המועצה עד שממש נכנסים לרחבת העמודים שתחתיו ולחנייה הצמודה. מקיפים את המבנה משמאל על המדשאה המוריקה. בקצה השני של המועצה עוברים שוב את החנייה ומגיעים לארץ אחרת – אנו נמצאים בחוף צמח.
חוף צמח פתוח לציבור הרחב באופן חופשי. אפשר ליהנות בו משעה ירוקה בהחלט ועם גישה למים. בחוף יש עמדת הצלה הפעילה בעונת הרחצה ושירותים נוספים. מי שהגיע לרוויה והספיק לו טיול קצר במיוחד, יכול לעצור פה וליהנות מהחוף. מכאן והלאה יש עוד קטע קצר שפחות מתאים לעגלות.
חוצים את חוף צמח על השביל המרכזי שלו ממערב למזרח. בקצה המזרחי, לקראת היציאה מהחוף, רואים מגרש כדורעף חופים. לאחר שעוברים את המגרש מגיעים לשער כחול סגור, שדרכו יש מעבר רק להולכי רגל (לא ניתן לעבור דרכו עם רכב). עוברים את השער וממשיכים ללכת על דרך גישה צדדית של החוף. הדרך מעלה אותנו קצת ימינה וקצת למעלה, כאשר מצד ימין שלנו התיאטרון הישן של צמח. מיד כשהדרך מתעקלת ימינה, רואים מעבר מצד שמאל. המעבר פתוח בין הצמחים ועל האבנים מזהים פסיפס, הנוצר כחלק מתוכנית חינוכית המתקיימת סביב הכינרת, בה מגיעים ילדים לטפח את שביל סובב כינרת.
אחרי שחצינו את מעבר הצמחייה שוב נראה מדשאות ענק מוריקות – אנחנו בבית התרבות של בית גבריאל, מקום טוב להפסקת קפה ושירותים. מוזמנים להיכנס וליהנות מהמקום הקסום. מפה פונים שמאלה ונצמדים לשביל שחוצץ בין בית גבריאל לכינרת. ממשיכים באותה הטיילת שבה צמחייה תרבותית משמאל ומאחוריה ברקע צמחייה מקומית טבעית, הכינרת היפהפייה משמאל והרי הגולן מימין. אם נשקיף לכיוון צפון מערב נוכל לראות גם את הרי הגליל. ממשיכים ישר, עוקפים את הבמה של בית גבריאל ומגיעים למזרקות הירמוך. כחלק מהסכמי השלום בין ישראל לירדן, הכינרת משמשת כמאגר מי השיטפונות של נהר הירמוך. מאחר והירמוך הוא נהר עונתי, זו הדרך היצירתית שמצאו לנצל את מי הנהר האדיר הזה. ממשיכים על השביל, משמאלנו צמחייה. עוברים דרך הצמחייה ועכשיו אנחנו במכללת כינרת. הולכים על מדשאת המכללה 50 מטר, עוברים שיח בוגנוויליה גדול ולאחר שיח בוגנוויליה נוסף מזהים מעבר לקו החזית. כעת אנחנו על שביל קרוב יותר לכינרת.
משמאל הכינרת, שכעת קרובה אלינו מאוד וכמוה הצמחייה הטבעית ומגוון המינים הפולשים. מצד ימין רואים את הצמחייה שמסתירה לנו את המכללה. הולכים בקטע הזה עוד כ־100 מטרים ולאחר מכן מגיעים לרחבה שמימן לה מדרגות. באמצעות המדרגות עולים לגבעה ונגלית לפנינו אחת מפינות הקסם הייחודיות של הכינרת. המקום, המכונה 'גבעת המכללה', הוא מקום קסום הן לסיום הטיול שלנו והן לתצפית יפה, במיוחד לצפרים. כאן אנו נמצאים גבוה מעל הצמחייה הסבוכה, הציפורים לא שמות לב אלינו ואפשר לצפות בהן בנחת. הנוף קסום, משקיף על הכינרת ומעליה שמלתה, הרי הגליל והגולן כתפאורה.
כתב: דניאל וקנין, רכז שביל סובב כינרת, איגוד ערים כינרת