שי אבן חיים, רכז התכנון והבנייה ובודק התוכניות ברשות ניקוז ונחלים כינרת, מספר על עבודתו מול יזמי התכנון והבנייה: הנחייתם, בחינת השטח ומתן האישורים למבקשים היתרי בנייה, למתכנני תשתיות אזוריות ולמהנדסי הוועדות המקומיות או המחוזיות
לשיקום הנחלים חשיבות מרכזית באיכות חיינו. הנחלים אינם רק עורק ניקוז, אלא בית גידול לצומח ולחי סביבם, תוואי נוף ייחודי ומרחב פתוח, אוצר שיש לשמור עליו. לצד כך, מתקיים ואף גדל כל העת הצורך בפיתוח אורבני ופיתוח תשתיות. כדי לשמור על האיזון, נדרשת מדיניות שקולה, המשלבת בין צורכי הפיתוח לבין שמירת ערכים אקולוגיים ונופיים.
לאור זאת, שמחתי לקבל על עצמי את אתגר ריכוז התכנון והבנייה ברשות הניקוז כינרת. מבין תפקידיי ברשות, תפקיד זה נראה בעיניי בעל המשמעות הגדולה ביותר – הוא מגלם בתוכו את הייעוד של רשות הניקוז. חוק הניקוז וההגנה מפני שיטפונות (התשי"ח 1957) נחקק במטרה להקים רשויות עם יכולות ביצוע סטטוטוריות, אשר ירכזו את הידע המקצועי, הניסיון והכרת השטח, במטרה למנוע נזקי הצפות בחיי אדם וברכוש. כל זאת תוך ראייה ארוכת-טווח לשיקום הנחלים מעמדה אקולוגית וניקוזית. המדיניות המאוזנת והשקולה, המווסתת בין ערכים אקולוגיים לצרכי הבינוי, באה בעבודתי לידי ביטוי בנושאי פעולות משמרות נגר, החדרה למי תהום ומתקני ויסות והשהיה בתחום התוכניות, בדרישה לביצוע בכפוף לנספח ב'4 – הנחיות להכנת מסמך ניהול נגר, על פי תמ"א 1.
עיקרו של תפקיד רכז התכנון והבנייה ברשות הניקוז האגנית הוא בחינה ומתן התייחסות מקצועית בנושאי הניקוז ליזמי התכנון והבנייה, למבקשים היתרי בנייה, למתכננים תשתיות אזוריות ולמהנדסי הוועדות המקומיות או המחוזיות לתכנון ובנייה. לבודק התוכניות ברשות יש מאגד מידע גדול המגיע משלל מקורות (עצמאיים וחיצוניים). כבעל ניסיון וכמי שמכיר את תחום אגן הניקוז על בוריו, הוא מתכלל את המידע המקצועי הנדרש לאכיפת הוראות תמ"א 1 וההנחיות המשמרות והמווסתות נגר עילי, ויכול לתת הנחיות בתפיסה אגנית במרחב התוכניות שאותן הוא בודק.
בודק התוכניות מטעם הרשות עובד בשיתוף פעולה עם מהנדסי הוועדות לתכנון ובנייה, הנדרשים לקיים אחר הוראות פרק נחלים בתמ"א 1, ואין בידיהם כלים מקצועיים מסַפקים. בודק התוכניות מלווה אותם ודואג שיתמלאו כלל ההנחיות הנדרשות, עד לאישור התוכנית על ידי הרשות.
שתי דוגמאות עכשוויות הן "רמת רזים" בדרום-מזרח צפת, ושכונת "טבריה המושבה".
הסדרת הניקוז בשכונת "טבריה המושבה"
"השכונה "טבריה המושבה" הולכת ומוקמת בדרום-מערב טבריה, ופניה אל הנוף ההררי של הגליל התחתון, הכינרת ובקעת יבנאל. בסמוך לה מוקם בימים אלה האיצטדיון העירוני ומונחות התשתיות לרכבת העתידית ולקריית מדע.
מצד צפון גובלת "טבריה המושבה" בשכונה הוותיקה "רמת אגוז" (שיכון ד') ומצד דרום גובלת בכביש 768 טבריה-פוריה וצופה אל שולי גידולי השדה והמטעים של בקעת יבנאל. שטח השכונה המתוכנן הוא כ-800 דונמים ובהם שטחי מסחר, מבני ציבור וכ-2,000 יח"ד. לביצוע תוכנית השכונה יש השלכות על סוגיות הניקוז בסביבה, בעיקר בשטחים בשולי השטח ובמורדות הגולשים לכיוון מושב הזורעים והשטחים החקלאיים שם.
לקראת השלמת התשתיות, התגלה בבדיקה של אגף הנדסה ברשות הניקוז כי תשתית הניקוז המתוכננת לא תצליח לעצור גלישה של מי נגר עיליים במדרון, ואלה עלולים להציף בתים ושטחים חקלאיים בבקעת יבנאל ולסכן חיים ורכוש. משרד השיכון הבין את חשיבות הטיפול בסוגיית הניקוז גם מחוץ לתחומי הקו הכחול של שטח התוכנית, ולאור זאת רשות ניקוז כינרת קידמה תוכנית לטיפול בבעיות הניקוז ולמתן פתרון קצה לניקוז השכונה במורד, עד לנחל יבנאל.
ב-2021 השלימה רשות הניקוז, בשיתוף פעולה עם משרד השיכון, את העבודות העיקריות להסדרת הניקוז של המערכת האזורית מחוץ לקו הכחול של השכונה המוקמת. ההסדרה הניקוזית, הכוללת את נחל הזורעים, תעלת ההגנה של מושב הזורעים ועד לחיבור בנחל יבנאל, תגן על השטחים החקלאיים במרחב ועל מושב הזורעים מפני הצפות ובעיות ניקוז מקומיות כתוצאה מתוספת הנגר הצפויה מהשכונה החדשה.
בצילום: חתירה ואיבוד קרקע מסיבי בנחל הזורעים, כתוצאה מעבודות העפר לפיתוח שכונת "טבריה המושבה". צילם רוני שמואל, מפקח רשות הניקוז
הסדרת הניקוז בשכונת "רמת רזים" בצפת
"שכונת "רמת רזים" עתידה לקום על שטח של כ-600 דונמים בדרום-מזרח צפת, בצמוד לשכונת רמת מנחם בגין ולכביש 8900 המקשר בין העיר צפת לראש פינה. התכנון כולל יותר מ-1000 יחידות דיור, מבני ציבור, מסחר ומלונאות. הבינוי של השכונה המתוכננת מתאפיין ברצף מבנים וכבישים ורק מיעוט של שטחים פתוחים וגינון, ופועל יוצא מכך הוא היווצרות נגר עילי רב וזרימה במהירות גבוהה משטח השכונה אל המרחב הפתוח והסביבה, שאינה מותאמת למצב החדש.
בשלב זה הבין משרד השיכון – היזם – את חשיבות הטיפול בסוגיית הגדלת הספיקות אל נחל עכברה כתוצאה מהקמת השכונה, ובעצם ימים אלה מתבצע שיתוף פעולה בינו לבין רשות ניקוז ונחלים כינרת לביצוע פעולות הסדרה בנחל עכברה והתאמתו לקליטת תוספת מי הנגר (ספיקות ומהירויות) כתוצאה מהקמת השכונה.
בדומה לשכונת "טבריה המושבה", התערבות רשות הניקוז בתהליך קבלת האישור עוד בשלב התב"ע, היא שאפשרה למנוע נזקי הצפות ופגיעה ברכוש ובחיי אדם. בבסיס הדברים עומדת התובנה, כי העבודה בשיתוף פעולה עם היזמים ומתן ליווי עד לפתרון, היא הדרך למימוש ייעודיה העקרוניים של הרשות.