חל ראש פינה יורד מהמורדות המזרחיים של הר כנען בצפת, לכיוון המושבה ראש פינה ונשפך לירדן ההררי. אורך כל תוואי הנחל כ-13.2 קילומטרים.
בחלקו העליון של הנחל, נובעים שלושה מעיינות: עין גיא-אוני, עין פינה ועין כדן. מי המעיינות משוחררים כיום לטבע וניתן ליהנות מהם כל השנה. מדובר בשמורת טבע ירוקה ויפהפייה במיוחד בתקופה זו של השנה.
לאורך הנחל, ניתן לראות צמחיית מים ונחלים – פטל קדוש, עצי תאנה, כרמי זיתים ובחודש הקרוב, אף עצי שקד (שקדיות) הפורחים בפריחה לבנה ומקשטים את סביבת הנחל.
עד שנת 2016, מי מעיינות נחל ראש פינה היו בשימוש המושבה, כמקור מי השתייה של התושבים ולצרכי השקיה. באותה שנה, פורק מערך הצינורות ומי מעיינות נחל ראש פינה שוחררו לטבע. בהמשך לאותו מהלך, ביצעה רשות הטבע והגנים עבודות הסדרה של הנחל עבור מטיילים, נחסמה הדרך לרכבי 4X4 ובכך אף הצליחו לשקם את בתי הגידול הלחים באזור.
המסלול
בתחילת המסלול, ניתן להבחין בשרידי שביל מרוצף אבן. שביל שהוביל את המתיישבים הצעירים החדשים מצפת, שהגיעו לאזור הכפר הערבי ג’עוני, להקים את המושבה גי-אוני, שלימים, ב-1882, הפכה עם הגעת משפחות נוספות ל”ראש פינה”. “אבן מאסו הבונים הייתה לראש פינה”, ( תהילים פרק קי”ח, פסוק כ”ב).
בהמשך הדרך, מגיעים לפיצול בשביל (דרך עפר הפונה צפונה). שם, תחת עץ התאנה, זורם המעיין “גיא אוני”, או “מעיין המריבה”. מים היו תמיד משאב נחוץ במדינה המדברית שלנו. עם בוא העולים החדשים להתיישב במקום, נרכשו אדמות שכללו שליש מהזכויות על המים, דבר שגרם למאבקים בין המתיישבים החדשים לבין הכפרים באזור.
ניתן לראות ששלושת המעיינות מקורים במבני אבן שהוקמו על ידי הברון רוטשילד, בסוף המאה ה-19, כדי להגן על המים מפני גנבים ומפני אידוי. שמו השלישי של המעיין – “עין אבו חליל”, הוא אברהם אבינו, אשר האגדה מספרת כי שתה ממי המעיין ולכן כל הלוגם ממימיו יזכה לחיים ארוכים.
בהמשך הדרך, מתגלים עצי השקד הפורחים בעונה זו. ממשיכים בהליכה ומגיעים אל “מעיין עין פינה”, שמימיו נקיים וראויים לשתייה. בהמשך מורד הנחל, ניתן לראות את שרידי הכפר הערבי ג’עוני, בו נמצא אחד מהבוסתנים העתיקים בישראל, עם עצי פרי וכרמים – גפן, זית, תאנה, חרוב ורימון. שם אף זורם המעיין האחרון “עין כדן”, הקרוי על שם פרח הכדן, הפורח בסמוך למעיין, בחודשים פברואר- אפריל.
משם, חוזרים באותה הדרך אל החניון בראש פינה.
חנייה: חניון המושבה ראש פינה, ליד בית הקברות הישן, ברחוב “דרך החלמוניות”
בסיום – כאשר חוזרים מהטיול בנחל, ניתן לטפס שמאלה במדרגות לאזור המושבה הוותיקה, לטייל על מרצפות האבן ולהתרשם מבתי האיכרים הראשונים, אותם בנה הנדיב הברון אדמונד דה רוטשילד וממספר גלריות ברחוב.
כמה פרטים:
משך הטיול עד שלוש שעות
ההליכה בשביל מסומן ומסודר. הכניסה חינם ופתוחה כל השנה. המסלול קווי (הלוך ושוב)
מיועד למשפחות וילדים, יש לקחת בחשבון שקיימת ירידה תלולה, אך מוסדרת במקום
פיקניק מומלץ לערוך סמוך למעיינות
המסלול כולל תצפיות על עמק החולה וראש פינה ואף ביקור בכרמים, בוסתנים ומעיינות המוקפים מבני אבן
ניתן לטייל במסלול בכל ימות השנה, למעט ימי גשם, מחשש להחלקה
הכי חשוב – אנא השאירו הטבע נקי וקחו את האשפה אתכם.