בתי גידול לחים, בהם מעיינות, אגמים, נהרות וביצות, הם אזורים שמוצפים במים במשך כל השנה, כמו בריכות רב-שנתיות, או באופן עונתי, כמו בריכות-חורף, המתמלאות עם תחילת עונת הגשמים ומתייבשות לקראת סוף האביב. בתי הגידול הלחים בגליל וברמת הגולן מתאפיינים במגוון עשיר של חי וצומח, הכולל מיני ציפורים ועופות מים, דו-חיים, פרוקי רגליים, אצות וצמחים והם מושכים אליהם גם חיות בר מהאזור, כמו תנים, חזירי-בר ושועלים.
ברשות ניקוז ונחלים כינרת מציינים, כי כיום קיימת מודעות בינלאומית רחבה לחשיבות השמירה על בתי גידול לחים ובריכות חורף, במטרה לשמר איזון אקולוגי, זאת מאחר ועדיין נפגעות בריכות וסביבתן בשל השלכת פסולת, או רמיסה לא מבוקרת של הצומח והחי הייחודיים וכן על מנת לשמר את ערכי הטבע וכי בריכות חורף או שלוליות חורף, שהינן בעלות מערכת אקולוגית ייחודית, הנוצרת מהיקוות של נגר עילי או עליית מי תהום במיקום בו קיימים חללים בקרקע.
אושרי ילוז, מהנדס רשות ניזוק ונחלים כינרת אומר: "מאחר ובריכות החורף הן זמניות, משתנים גם תנאי הסביבה שבהן, כמו מפלס המים, הטמפרטורה, המליחות, אחוז החמצן ועוד, שינויים קיצוניים לאורך העונה, המאלצים את היצורים והצמחים בבריכה להתאים את מחזור חייהם לסביבה המשתנה תדיר. עובדות אלה הופכות את בריכות החורף למעבדה אקולוגית, המהווה בית גידול המקיים מגוון ביולוגי עשיר וייחודי, כאשר בעלי חיים אחרים כמו עופות, זוחלים וכד', מגיעים לבריכות ליהנות משפע המים והמזון המצויים בה".
נטלי זאבי, מאגף החינוך ברשות ניקוז ונחלים כינרת אומרת כי במסגרת פעילות "שומרי הנחל", התכנית המובילה בעשייה החינוכית של רשות ניקוז ונחלים כינרת, בשיתוף החברה להגנת הטבע, תלמידי בתי ספר מיישובים הסמוכים למעיינות או בריכות החורף, כמו גם מישובים במרחב אגן הניקוז של הכינרת, מסייעים בטיפוח ותחזוקה שוטפת של בתי הגידול הלחים, במטרה ללמוד על חשיבות השמירה על הסביבה והאקולוגיה וכן בפעילות מעשית לניקוש, ניקוי ועוד.
ברשות ניקוז ונחלים כינרת מבקשים מהציבור להגיע וליהנות מיפי בריכות החורף, המעיינות והנחלים, אשר חלקם יתייבשו בימי הקיץ, אך לשמור על ניקיון המים והסביבה.
בריכות חורף:
בג'וריה – בריכת חורף ברמת הגולן
ממוקמת ב"יער נטור", חניון יום של קק"ל, הכולל פינת ישיבה לפיקניק, לרבות הדלקת מנגלים ונטועה עצי אקליפטוס ענקיים העוטפים את הבריכה. בנוסף, בבריכה נבנה גישרון מעל תעלה, דרכה מתנקזים מי הגשם שיורדים באזור, ממנו ניתן לצפות במגוון ציפורי שיר ועופות מים כמו ברווזים ואנפות, כמו גם יונקים כמו חזירי בר, תנים, שועלים ודורבנים. בתוך מי הבריכה חיים פרוקי רגליים נפוצים בבריכות חורף, כמו סרטני מים מתוקים, בהם דפניות ושטרגליים.
איך מגיעים? הכניסה לחניון "יער נטור" בסמוך לכביש 808 בצומת הכניסה למושב נטור בדרום רמת הגולן. קישור Waze: https://waze.com/ul/hsvc6yqsyn
ריחניה – בריכת חורף מהמיוחדות בגליל, בחלקו הצפון-מערבי של הישוב ריחניה
בריכת החורף ממוקמת בחלקו הצפון-מערבי של היישוב הצ'רקסי, ריחניה, על שטח של שבעה וחצי דונמים. הבריכה מתייבשת בעונת הקיץ, מתמלאת בחורף בבריכה וסביבתה קיים מגוון ביולוגי עשיר של
צומח ובעלי חיים וכן צמחי מים כמו נורית המים ובצעוני מצוי. במים חיים סרטנים כגון דפניות המותאמות לעונתיות של מקווה המים. לבריכה מגיעים עופות מים, כמו טבלנים המקננים בקן צף על המים, פרוקי רגליים מימיים ושפע דו חיים.
בסקרים שנערכו במהלך השנים האחרונות, נמצאו בבריכת החורף, ארבעה מינים של דו חיים הנמצאים בסכנת הכחדה: סלמנדרה מצויה, חפרית מצויה, טריטון הפסים וקרפדה ירוקה.
שיקום בריכת החורף הסתיים לפני שנה ביזמת רשות ניקוז ונחלים כינרת, בשת"פ עם מועצה אזורית מרום הגליל, רשות הטבע והגנים, במימון של הקרן לשטחים פתוחים ובתכנון משרד ליגמ פרויקטים סביבתיים. הבריכה נוקתה, וסביבה הוצבה גדר תחימה וכן דק עץ וספסלי ישבה. כמו כן נשתלו צמחי תבלין מקומיים.
בישוב מתקיימת פעילות 'שומרי הנחל' עם תלמידי בית הספר היסודי הסמוך. התלמידים מאמצים ומטפחים את סביבת הבריכה, חוקרים ולומדים על בעלי החיים והצמחייה סביב בריכת החורף.
איך מגיעים? על כביש 886 לכפר ריחניה. בוויז' – ריחניה.
בכניסה לכפר לפנות עם הכביש לכיוון מערב הכפר. ליד השכונה החדשה המוקמת, נמצאת הבריכה היפה.
בריכות רב עונתיות:
בריכות רב עונתיות, בשונה מבריכות חורף, הן בית גידול בו יש מים לכל אורך השנה. בתנאים אלו מתפתחים יצורים שונים עם התאמות שונות. נוף כזה כמעט נכחד מהארץ, אשר בה במשך דורות מים עומדים נתפסו כמפגע תברואתי וברב חלקי הארץ בריכות כאלו כוסו ונוקזו. בגולן נותרו רק כמה בריכות, המהוות בית גידול ייחודי ופינות טבע קסומות. שתיים מהבולטות ונגישות צמודות לישובים:
בריכת חיספין – בריכה רב-עונתית, הסמוכה לישוב חיספין שבדרום רמת הגולן
סביב הבריכה ניתן לראות שפע של צמחייה הכוללת את צמח הסוף, מין מוגן ממשפחת הסופיים, חורשת אקליפטוסים וצמחיית מים מפותחת, וכן מגוון עופות מים, ודו-חיים, כמו חפריות, השכיחות בעיקר ברמת הגולן ונדירות בשאר הארץ עקב צמצום מרחבי המחייה, המתחפרת בבוץ הלח בעונה היבשה על מנת לשרוד, ובחורף נודדות בין מאגרי מים. ליד הבריכה פינת ישיבה סמוכה למים ושביל סביבה שניתן להקיף ברגל, בהתאם למצב הצמחייה.
את הבריכה מאמצים קרוב לעשור תלמידי שני בתי הספר בישוב – בית הספר גולן ובית הספר תלמוד תורה. כמו כן נעשו במקום מגוון פעילויות קהילתיות, פעילות עם נוער הישוב, המדרשה ועוד. הפעילות הקהילתית מובילה יחד עם רשות ניקוז ורשות הטבע והגנים – מרכז הדרכה גולן.
איך מגיעים? הגישה לבריכה מתוך הישוב חיספין, דרך הגדר ממערב ליישוב, בקרבת חניית בית הספר גולן. קישור Waze: https://waze.com/ul/hsvc6y71fe
בריכת בנטל
הבריכה נמצאת סמוך למאגר בנטל ומוזנת ממי עודפים של המאגר ומהווה נקודת חמד יפהפייה, מוקד חניה למגוון עשיר והומה של עופות מים כמו אנפות המגיעות ללון, וטבלנים המקננים בקן צף על המים, ומגוון בעלי חיים בתוך המים ואצות. סביב הבריכה צומחים עצי ערבה מחודדת הנפוצים בבתי גידול לחים, שיח קוצני פטל קדוש, ושיח-אברהם.
ליד הבריכה -פינת פיקניק, לוח מודעות, מסתור לצפייה בציפורים ועוד.
תלמידי בית הספר אביטל מאמצים את המקום כבר קרוב לעשור ובנו סביב הבריכה מגוון פינות לטובת התושבים והמטיילים המזדמנים.
איך מגיעים? נכנסים לקיבוץ מרום גולן ונוסעים לכיכר בצפון-מזרח היישוב, ממנה יוצא כביש חקלאי המוביל לדרום מאגר בנטל. מגיעים לצומת-טי ופונים שמאלה לכיוון המאגר.
קישור Waze: https://waze.com/ul/hsvckw255j
מעיינות:
עין קעקען – מעיין מדרום למג'דל שמס, בקצה הצפוני של כביש 9898
ממוקם על שביל גולן, ביער קק"ל, בו נטועים עצי אורן ואשוח, סמוך לישוב, באחת מהנביעות המאפיינות את מורדות החרמון ופזורות בין הכפרים הדרוזים. המעיין נובע כל השנה וממלא בריכת איגום רבועה מבטון. סביב המעיין מעט צמחיית מים, ומי העודפים זורמים במדרון היער. שמו של המעיין בערבית, מדמה את צליל החרבות במהלך קרב ויש הטוענים כי שמו ניתן עקב הקרבות הרבים, לאורך ההיסטוריה, שנערכו על הדרך למרגלות מבצר נמרוד מעמק החולה לגולן בואכה דמשק.
תלמידים מבת הספר במג'דל שמס מאמצים את המקום, מנקים ושומרים על האתר.
איך מגיעים? נוסעים לצומת-טי במפגש הכבישים 9898 (מכיוון מסעדה) ו-989 (מכיוון נווה אטי"ב), מתקדמים כמה מאות מטרים לכיוון מג'דל שמס, עד לפנייה חדה מימין לכביש, אל תוך שביל גולן.
קישור Waze: https://waze.com/ul/hsvcmjwwus
עין שרונה ועין תרפ"ו סמוך ליבנאל על שפת נחל שרונה
במעיינות עין תרפ"ו ושרונה, הוקם ציר טיילות המאפשר חיבור אזורי הנוף הייחודיים של הגליל התחתון והנגשתם לציבור הרחב. פרויקט השיקום במימון הקרן לשטחים פתוחים, רשות ניקוז ונחלים כינרת והמועצות המקומיות, כלל הסדרת השביל המקשר בין עין שרונה לבין עין תרפ"ו הנמצא בשטחה של המושבה יבנאל, שיקום אקולוגי של בתי הגידול הלחים במרחב נחל שרונה וכן פיתוח נופי והסדרה של המעיינות ובריכות השכשוך לאורכו של נחל שרונה.
שביל המעיינות מסומן, לאורכו שובצו נקודות מנוחה והתרעננות, פינות ישיבה ומצפורים המשקיפים אל נופי הבקעה והנחל ואל הנוף.
במרחב קיימים אתרים רבים, לרבות ארכיאולוגיים והיסטוריים, אתרי תרבות ומסורת ואתרי תצפית. בין האתרים הסמוכים לנחל שרונה הינם, הכנרת, הר תבור, רמת יבניאל (סירין), שביל ישראל, העץ של גולני ועוד.
עין שרונה
מעיין נגיש עם בריכה מטופחת ע"י תושבי האזור בשיתוף עם 'שומרי הנחל' מרשות ניקוז ונחלים כינרת. המעיין נובע מתוך מבנה בו שתי נקבות ומשם זורם אל בריכת שכשוך הנמצאת במרחק כמה מטרים בודדים משם. בסביבת המעיין עצי אקליפטוסים, עצי תאנה, אשלים, קנה מצוי וסבכי פטל. במי המעיין נצפו ראשנים רבים של צפרדע הנחלים בכמה רמות גלגול, סרטן הנחלים, וזחלי ימשושים.
עין תרפ"ו
המעיין נובע מתוך מבנה אבן היסטורי ובתוכו בור עמוק בערך כ-1 מטר המשמש כמקווה לתושבי יבנאל והאזור. המעיין מתנקז לבריכה מפורקת ומלאת סחף קרקע ומימיו זורמים באופן לא סדיר במרחב עד להתחברות נחל שרונה שבמורד. במקום פינות ישיבה ומצפורים, לצד השביל ובריכות השכשוך.
מעין איתן
מתנקז לבריכת איגום קטנה מבטון שמשמשת לטבילה כמקווה ולצידה בריכות שכשוך שפותחו על ידי רשות ניקוז ומועצה מקומית יבנאל מכספי הקרן לשטחים פתוחים. המקום סמוך לישוב ומהווה מקום מפגש, נערכים בו חגים יישוביים, ימי קהילה, קייטנות, למידה חוץ כיתתית של בתי הספר בישוב. המקום מאומץ על ידי קבוצות שונות של תלמידים וקהילה בישוב. סמוך למעין נשתלו עצי בוסתן ונסלל שביל הולכי רגל.
איך מגיעים? – ניתן לחנות את הרכב ב"חניון מורי הדרך" (להקליד את שם החניון באפליקציית ווייז) ולעקוב אחר השילוט המוביל אל המעיינות ואל משעול המצפורים שמעליהם.
קישור Waze: https://waze.com/ul/hsvc4p5qgj