עין קיניה, כפר דרוזי במורדות החרמון, הוא כפר שהתברך במעיינות רבים. סלעי הגיר ואבן החול העתיקים עליו בנוי הכפר, אוצרים בתוכם מי תהום אשר פורצים בנביעות רבות על גבי השלוחה עליה בנוי הכפר.
תושבי הכפר תמיד נהנו משפע מים – הן מהמעיינות והן מערוצו של נחל סער המתחתר למרגלות הכפר. עם זאת, עם התלות ההולכת ופוחתת בשאיבת מים הישר מהמעיינות, והמצוקה בשטח בנייה ודיור – חלק גדול מהמעיינות ששכנו בתוך שטחים פרטיים ובחצרות הבתים ובמטעים נסגרו ונאטמו, בחלק מהמקרים כוסו ובחלק רק נחסמה אליהם הגישה. המעיינות אשר בעבר היו נחלת הכלל החלו נעלמים מהעין והפכו למקומות נשכחים או ידועים למתי מעט.
תלמידי בית הספר בכפר, אשר משתתפים בתכנית חינוכית 'שומרי הנחל' מזה כמה שנים, החליטו השנה לבחון את סיפורם של המעיינות השונים ולהחזיר את סיפורם, חשיבותם ומורשתם לידיעת אנשי הכפר. במשך כמה חודשים חקרו תלמידי הפרויקט אודות המעיינות, מיפו אותם, חיפשו מידע, ראיינו בני משפחה, תושבים ותיקים וחברים ששתפו סיפורים וזיכרונות מהמעיינות, צילמו ותיעדו. את עבודות החקר אודות המעיינות ערכו לתצוגה אותה במטרה לחלוק את המידע עם כל אנשי הכפר ולחדש את קיומם של המעיינות בתודעת התושבים – מעין נעורים מחודשים למעיינות הנשכחים…
את חשיפת עבודות החקר בחרו התלמידים לעשות ביום מיוחד שהוקדש כולו למעיינות הכפר 'יום מעיינות עין קיניה'. התלמידים הזמינו תושבים ואורחים לסיור בהדרכתם, בו סיירו בין המעיינות המרכזיים בכפר ושיתפו את הספורים אותם שמעו במהלך החודשים בהם חקרו את ספור המעיינות.
ראש המועצה המקומית עין קיניה מר ואאל מוגרבי, והשותפים לפרויקט שומרי הנחל- אנשי רשות הטבע והגנים, רשות הכינרת והמשרד להגנת הסביבה הצטרפו לסיורים ושמעו בעניין רב את סיפורי המעיינות וחיבורם למסורת הכפר ואנשי עין קיניה. היום הסתיים באופן חגיגי במתחם סת שעוונה שבכפר.
חשיפה מעין זו למעיינות הכפר וחשיבותם במסורת המקומית , הביאה את ראש המועצה לקדם שביל תיירות חדש שיעבור במעיינות המרכזים מעין ריחן שבקצה הצפוני של הכפר ועד נחל סער בחלקו הדרומי של הכפר. במידה תכנית זו אכן תתקיים, יוכלו אנשי הכפר וטיילים מכל הארץ להנות ממעיינות עין קיניה, הממוקמים בנוף מרהיב בשולי החרמון.