עונת החורף מסתיימת לה ושוב אנחנו באביב המסמל את האור, הפריחה וההתחדשות. חג הפסח ביהדות, שנקרא גם 'חג האביב', מתקיים תמיד בעונת האביב וזו הסיבה שמעברים מדי כמה שנים את השנה (מוסיפים חודש נוסף) כדי שחג הפסח יחול דווקא באביב, כפי שהיה השנה.
עונת הגשמים לעומת זאת, אינה מסתיימת מבחינה הידרולוגית במועד הרשמי של סיום עונת החורף והיא נמשכת גם קצת אל תוך האביב. אבל, כמובן שרוב כמות המשקעים כבר מאחורינו. במבט לאחור אפשר לומר שהתחזיות ארוכות הטווח, שפורסמו לקראת סיומו של הקיץ האחרון וחזו, בהתאם למודלים, חורף גשום עם כמויות משקעים מעל לממוצע הרב שנתי, הצליחו בחיזוי בסיכומה של עונת הגשמים או לפחות נכון להיום.
כזכור, עונת הגשמים נפתחה כמעט ללא גשם. המחצית השנייה של חודש נובמבר הייתה גשומה מאוד והביאה את ממוצע הגשם המצטבר באגן הכינרת ל־ 155% מהממוצע הרב שנתי. בחודש דצמבר הייתה סופת גשם ארצית במשך שלושה ימים שעיקרה היה בצפון הארץ והיא שהורידה את ממוצע הגשם המצטבר באגן הכינרת ל־ 125% מהממוצע הרב שנתי לתקופה. חודש ינואר העלה את הממוצע ל־ 135% וחודש פברואר הוריד ל־ 120% , אבל עדיין מעל הממוצע הרב שנתי לאותה תקופה. בזכות הגשמים של סוף חודש ינואר ותחילת פברואר נרשם שיא עונתי בעלייה החודשית של מפלס הכינרת – 89 ס"מ בחודש פברואר. בחודש מרץ כמות המשקעים הייתה נמוכה יותר והביאה את ממוצע הגשם המצטבר לתקופה זו באגן הכינרת ל־ 115% (כאשר הממוצע הארצי עמד על 122% ). בסיכומו של דבר, כמות המשקעים עד כה גבוהה מהממוצע הרב שנתי, בהתאם לתחזיות המוקדמות.
כפי שכבר צוין בגיליונות הקודמים, קצב ירידת המפלס בקיץ האחרון, עד לתחילת הגשמים, היה גבוה יותר מזה של השנים הקודמות. עקומת ירידת המפלס בקיץ האחרון הייתה התלולה ביותר בהשוואה לארבע השנים שקדמו לו. מפלס המינימום שנמדד לפני תחילת גשמי החורף היה 211.575- (בתאריך 11.12.2023) והוא מבטא ירידה מצטברת של 1.64 מ'. כמות המשקעים שירדה בחורף עד היום הצליחה לא רק למלא את הגרעון הזה מהקיץ האחרון, אלא אף להוסיף עליו כ־ 30% ולקרב בכך את מפלס הכינרת לקו האדום העליון. בתחילת החורף נראתה האפשרות של פתיחת סכר דגניה ושחרור מים מהכינרת לירדן הדרומי בסוף החורף בעלת סיכוי קלוש מאוד. אבל, עם התקדמות עליית המפלס במחצית השנייה של החורף, הסיכויים הלכו ועלו. כדי להימנע מכך החליטו ברשות המים להגביר את השאיבות מהכינרת אל המוביל הארצי. העלייה החודשית במפלס הכינרת בחודש מרץ הייתה 26 ס"מ בלבד כתוצאה ממיתון כניסות המים לאגם והגברת השאיבות ממנו למערכת הארצית.
נכון להיום (03.04.2024) עומד מפלס הכינרת על 209.435- מ', דהיינו, עלייה מצטברת של 2.14 מ' מאז תחילת הגשמים. המפלס הנוכחי נכון להיום נמוך רק ב־ 63.5 ס"מ מהקו האדום העליון (208.80-) וגבוה ב־ 3.565 מ' מהקו האדום התחתון (213.00-).
המליחות (ריכוז הכלורידים) בכינרת במהלך חודש מרץ הייתה 244 מגכ"ל, ירידה ביחס לחודש הקודם (248 מגכ"ל) כתוצאה מתוספת המים לאגם. מקורות המים העיקריים המזינים את הכינרת, מעיינות הדן, הבניאס והירדן, בתחילת אפריל נמצאים במצב טוב.
ספיקת מעיין הדן בתחילת אפריל עומדת על 9.2 מ"ק שנייה (גבוהה מהממוצע למועד זה – 8.5 מ"ק/שנייה) ומעיין הבניאס – 4.1 מ"ק/שנייה (לעומת 3.53 מ"ק/שנייה – הממוצע למועד זה). בירדן (גשר הפקק) נמדדה בתחילת אפריל ספיקה של 19.3 מ"ק/שנייה לעומת 17.3 מ"ק/ שנייה, הממוצע לתאריך זה.
האביב מייצר לנו מרבדי פריחות קסומות בשלל צבעים ססגוניים וזרימות מהחורף הגשום שלפניו. שפיעת המעיינות והנחלים בצרוף המשטחים הירוקים, יוצרים, יחד עם מפלס גבוה בכינרת הכחולה, תמונה מרהיבה ביופייה. תמונה זו נשארת אתנו לזמן קצר יחסית וכדאי להזדרז, ככל האפשר, ולצאת לטבע כדי ליהנות ממנה. בתפילה לשלום כל העומדים על משמר ארצנו באוויר, בים וביבשה ולשלום כל אחינו הנתונים בצרה ובשביה.
כמות המשקעים שירדה בחורף עד היום הצליחה לא רק למלא את הגרעון הזה מהקיץ האחרון, אלא אף להוסיף עליו כ־ 30% ולקרב בכך את מפלס הכינרת לקו האדום העליון.
שנשמע ונתבשר בבשורות טובות ושיהיה לכולנו פסח
שמח ואביב מהנה!