בתאריכים 25-26/5 התקיים אירוע יחודי למען קידום תהליך השיקום של נחל סער בקרב קהילת הכפר מסעדה שבגולן. בפסטיבל בן יומיים, שולבו הרצאות וסיורים של מומחים מהשורה הראשונה, סדנאות יצירה מהטבע לכל המשפחה, הדרכות של תלמידים, תערוכת צילומים ומעגלי שיח רבי משתתפים ב'קפה דילמה' בנושאים הקשורים לזיכרון וחזון על נחל סער.
נחל סעאר (כפי שהוא נהגה בפי תושבי המקום) מהווה ציר חשוב המקשר בין הגולן והחרמון, בין תצורות סלע שונות כמו בזלת וגיר, בין חברות צומח ומגוון בעלי חיים. לצד היותו ערך טבע חשוב וייחודי בנוף, הוא מקשר בין כפרים ובין תרבויות, בין העבר להווה ועם תקווה לעתיד מבטיח.
כחלק מהדאגה לעתיד נחל סעאר, שהיווה בעבר מקלט של טבע ומים בלב הכפר מסעדה אך הוזנח בשנים האחרונות, מבקשות הרשויות לקחת חלק בשיקום הנחל והתאמתו לצרכי התושבים. תהליכי השיקום וקידום התיירות סביב הנחל נעשים בשיתוף הכפר, וכחלק מהתהליך גם נבנה יחד הפסטיבל. מטרת האירוע היא חשיפה לנחל במצבו הנוכחי, חשיבה משותפת על עתידו, ואיסוף ידע של אנשי הכפר לצד ידע מדעי למען הצלחת תהליך השיקום.
פרויקט שיקום נחל סער במקטע שבין עמק יעפורי לעין קיניה, העובר ברובו בתחום הכפר מסעדה, הינו יוזמה של המשרד להגנת הסביבה ורשות ניקוז ונחלים כינרת, אשר רואים בשיקום הנחל תמורה משמעותית לנוף נחלי צפון הגולן כמו גם לרווחת התושבים בכפרים הסמוכים. בשונה מפרויקטים רבים של שיקום נחלים שנעשים במרחב הפתוח, החליטו הרשויות כי כאן יש לקהילה שחיה סביב הנחל תפקיד משמעותי בשיקומו. תכנית השיקום נעשית יד ביד עם הקהילה, תוך תהליך עדין, רגיש ומורכב שהצעדים בו מתקדמים לאט, אך ביסודיות ובהקשבה. לתהליך הקהילתי חברו גם מרכז חינוך והסברה גולן של רשות הטבע והגנים אשר מפעילים בכפר תכניות חינוכיות רבות בנושאי שמירת טבע וכן המכללה האקדמית תל חי, עם הפן המחקרי מדעי שיתמוך בתהליך החקר ושימור הידע עליו מתבסס השיקום.
כחלק מהתהליך הקהילתי, הוחלט לקיים פסטיבל חדשני להעלאת המודעות לפרויקט השיקום וחשיפת מעגלים רחבים בכפר ומחוצה לו, לאפשרות להיות מעורבים בתכנון השיקום.
לפסטיבל הגיעו מדענים בעלי שם מכל הארץ, אומנים, מרצים ואורחים רבים שמעוניינים לתרום מתחום המומחיות שלהם. לצידם מסייעים תלמידי תיכון מסעדה הלומדים את נחל סעאר מזה כשנתיים, ויחד עם סטודנטים מהמכללה האקדמית תל חי הם מפתחים את תחום ההדרכה וההסברה על הנחל לקהלים שונים מהכפר ומחוץ לכפר. הודות לשיתוף הפעולה הרחב והכנה בין רשויות, אקדמיה, תיכון וקהילה, נוצר פסטיבל שמשלב הנאה, חוויה, למידה, חקר, ושיח בין דורי ורב תרבותי אודות נחל סעאר. אירוע יחיד מסוגו וחדשני בקנה מידה ארצי.
יעל סלע, מנהלת אגף חינוך, קהילה והסברה ברשות ניקוז ונחלים כינרת, "שיקום נחל סער הוא אתגר גדול ומורכב ובזכות שותפות אמיתית עם הקהילה בתהליך, נצליח לקדם תכנית ברת קיימא שתתאים לתושבים וצרכיהם. פסטיבל נחל סער היה קרש הקפיצה לתהליך שיתוף הציבור תוך הנגשת ידע על הנחל ומתן מקום לקהילה לחלום בגדול על עתידו של המקום. זהו אירוע חדשני מסוגו ששילב שיטות עבודה שונות במטרה לאסוף ידע על הנחל, להנגיש אותו לציבור, לחשוף וללמד דרכים שונות לאיסוף נתונים ולעורר סקרנות ושאלות בקרב התושבים. כל זאת, בשילוב מעגלי שיח, הרצאות, סדנאות ותערוכות צילומים, יצרו אירוע מיוחד וחדשני שאפשר מקום ועניין לכל המשתתפים".
האירוע התקיים בתיכון ניסויי מסעדה, אשר מעבר היותו אכסניה נהדרת לפעילות הפסטיבל, היה חלק משמעותי מהכח היוזם, המוביל והחי מאחורי היוזמה כולה. ביום שבת הגיעו לפסטיבל אוטובוסים שלמים של תלמידי פר"ח עם מדריכיהם ליום פעילות והסברה. צוות המורים הרחב של התיכון נכח באופן פעיל בפסטיבל, על אף שזהו יום חופשי עבורם! תושבי הכפר מגילאים שונים הגיעו וגם לא מעט תושבים מעמק החולה, הגולן והגליל העליון. ביום למחרת, כחלק מיום הלימודים, כוונה הפעילות בעיקר לתלמידים, אשר השתתפו בסיורי המומחים לנחל ובהרצאות. במקביל התארחו כל תלמידי בית הספר היסודי וחטיבת הביניים בפעילות שהעבירו תלמידי התיכון בתחנות הסברה ויצירה. הכל התנהל באופן מופתי למרות המורכבות של אירוע רב התרחשויות שכזה, ובהכל שלטה אוירת השמחה, ההתלהבות והעשייה המשותפת, שבה לכולם יש חלק – תלמידים, מורים, מנהלים, רשויות ותושבים. הרבה מהארגון וההירתמות לאירוע יש לזקוף למנהלת התיכון – הגברת נג'אח איברהים ורכז הפרויקט בבית הספר – מר סעיד ספדי, אשר הרחיבו את עשייתם החינוכית למען הקהילה הרבה מעבר לתחומי הפדגוגיה והפגינו יכולות שיתוף פעולה יוצאות דופן.
את הצלחת האירוע ניתן לזקוף לעוד בעלי תפקידים ופעילים רבים, שרבים מהם פעלו בהתנדבות, בינהם מתנדבי יער מסעדה ומתנדבים בוגרי חוג הנוער במסעדה של רשות הטבע והגנים. אך יש לזכור כי אירוע שיא זה אינו מסמן את סוף התהליך אלא את תחילתו, ושילוב הקהילה בשיקום נחל סער ממשיך במישורים רבים.