הכירו את מי ששומר על פנינת הטבע הייחודית הזו
ביקשנו מפעילי המושבה מגדל, אשר התגייסו בשנתיים האחרונות לשמירה אינטנסיבית ומסורה מאין כמוה על מעין נון, לספר לנו את סיפורם. מה מביא אותם לשמור על המקום, לטרוח ולנקות אחרי המוני ישראל בהתנדבות, ועוד תמיד לשמור על חיוך?
להודות על ה"יש" ולהחזיר תודה
יש לנו ארץ מגוונת שנופיה משתנים מצפון ועד דרום, בעלת היסטוריה בת אלפי שנים, חלקה אף נשמרת ומתועדת בעתיקות, בספרים בני אלפי שנים ובשמות של מקומות. לחיות את היום-יום כחלק מההיסטוריה המתמשכת, בהרמוניה ומבלי לקלקל את הקיים, להוקיר תודה ולשמור על המקום נקי ויפה גם לבאים אחרינו היום, מחר או בעוד שנים רבות – זו משימה מאתגרת.
למרגלות המושבה מגדל, ליד הכינרת והר ארבל נמצא 'עין נון'. שמו של המעיין מרמז על כך שהיה מוכר כבר לפני אלפי שנים ושימש את האנשים שהתגוררו באזור. המילה נון – משמעה 'דג' בשפה הארמית, שפה שהיתה שגורה בפי תושבי האזור עוד מהאלף הראשון לפני הספירה. מפליא כיצד שם נשמר ועובר מדור לדור – קשר בין עבר, הווה ועתיד; וכמו השם, עלינו לשמור גם על המקום נקי ולכבד את העבר, אותנו בהווה וכמובן את העתיד.
לפני כשלוש שנים, בתקציב ובמאמץ משולב עליו ניצחה רשות ניקוז כינרת, קיבל אזור עין נון "מתיחת פנים" – העשבייה נוקתה, פסולת של בני אדם ושאינה מתכלה פונתה, נערכו חפירות ארכיאולוגיות קצרות במקום, נסללו שבילים לטיול, הוקמו שערים והוצב שלט בכניסה על ידי המועצה המקומית, הקובע כללי התנהגות ובהם שעות פתיחה ועלות ביקור במקום. אך השערים נותרו סגורים לציבור.
תושבי המושבה מגדל, המכירים ומוקירים את המקום, לא הסכימו לקבל את העובדה שהמעיין "סגור". כתוצאה מכך התארגנה קבוצה מקומית שהבינה כי אפשר אחרת. כן, ניתן וראוי שהמקום הנפלא שליד ביתנו יהיה פתוח ונגיש לכל בחינם אין כסף!
נפתחה קבוצת ווטצאפ מקומית וחברי הקבוצה פנו לאנשים שונים בעלי השפעה. כל מי שרצה לקחת חלק, מהמושבה ומהסביבה, הצטרף לקבוצה על מנת להיות מעודכן, להפעיל "לחץ" על מי שצריך, לפנות למי שניתן והכל בנועם ובהדברות. ידענו שאנו הציבור ולנו היכולת לעשות ולשנות!
בליווי והנחיה של דני גרינבלט, פעיל אכפתי לסביבה ורכז מתנדבים מטעם רשות ניקוז כינרת, קיבלנו תמיכה ועידוד. גם המועצה המקומית, משהבינה את החשיבות בהשארת המקום פתוח לכל וללא תשלום, נרתמה לעשייה.
ומה זה דורש מאיתנו? אנו ממילא נהנים לרדת למעיין, כך שהמאמץ הוא קטן והסיפוק גדול. תוך כדי שכשוך והנאה מפלא הטבע הסמוך למקום מגורנו אנו עושים סיבוב ניקיון קצר, כל אחד או אחת בזמנו, עם המשפחה או לבד, ואוספים את מה שהשאירו אחריהם מטיילים חסרי תודעה סביבתית. ניגשים למטיילים שעורכים פיקניק במקום, מסבירים פנים, עם חיוך ידידותי מחלקים שקיות ומבקשים שיעזרו למקום להישאר נקי עבור כולנו. זה לא תמיד קל ולא ניתן לומר שאין אכזבות. לצערנו, יש גם קבוצות שהן חסרות תודעה למתרחש סביבם.
יחד עם זאת, בדבקות ובהתמדה, ניתן לראות התקדמות בתהליך והשתנות. לאט לאט, מפה לאוזן, הציבור מכיר ומוקיר את המיזם המקומי ומשתף פעולה, יותר ויותר אנשים משאירים אחריהם נקי, המועצה המקומית מקפידה יותר ושולחת צוותי ניקיון, מרוקנת פחים בתדירות גבוהה מבעבר ומטפחת את פנינת הטבע בה אנו חיים. הסיפוק אדיר! לדעת שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות את השינוי לטובה, ולהוקיר על ה"יש" שנפל בחלקנו.
אורית מעוז אסקיו, תושבת המושבה מגדל
וחברה בקבוצת 'קהילת עין נון, סיירי נחל'