שימור הקרקע בשטחים החקלאיים הינו נושא משמעותי מאוד בימנו ומשנה לשנה צובר תאוצה ומודעות בקרב החקלאיים והסביבה. ביצוע העבודות לשימור הקרקע נעשה בשיתוף פעולה מצוין של רשויות הניקוז עם משרד החקלאות ועם חקלאי האזור ומניב יוזמות חדשות מדי שנה המאפשרים ביצוע עבודות למיזעור נזקי סחף קרקע וניקוז תת קרקעי של שטחים החקלאיים, דבר המאפשר עיבודים וגידולים חקלאיים בצורה הטובה ביותר.
בשטחים החקלאיים ישנן בעיות ניקוז הנגרמות ע"י זרימה של נגר עילי או מי תהום גבוהים הגורמים לחירוץ, סחף קרקע ולשיבוש דרכי הגישה החקלאיות לתוך השטחים החקלאיים.
על מנת להתגבר על בעיות הניקוז בשטחים, ישנם מס' פעולות ניקוז ודרכי ביצוע עיקריים בשימור קרקע המאפשרים ניקוז אופטימאלי של השטחים החקלאיים ומיזעור של חירוץ וסחף הקרקע למורד השטח.
דוגמאות לפעולות לשימור הקרקע:
- דרך מים – בעיות הניקוז בשטחים החקלאיים גורמות להרס הדרכים החקלאיות ומקשות על החקלאיים לנסוע בהם לצורך טיפול או להורדת הפרי מהעצים, דבר הפוגע משמעותי בחקלאים גם מהבחינה הכלכלית של הגידולים. ע"י ביסוס של דרכי הגישה לשטחים בביצוע הנחה של שברי אבן בגדלים שונים שבין 5-15 ס"מ ובהידוק מבוקר, נוכל לאפשר מעבר יעיל יותר של הכלים החקלאיים ובאותו הזמן גם לאפשר זרימה חופשית של הנגר העילי על פני הדרכים מבלי לפגוע בהן.
- שיחים – בדומה לביצוע של דרכי מים, על ידי ביצוע של הגבהת הדרך בצד אחד וביצירת שיפוע מתון ברוחב הדרך וחפירה של תעלת ניקוז בקצה הנמוך לצורך הולכת הזרימה העילית, נוכל להגן על הדרכים החקלאיות למעבר טוב יותר של הכלים החקלאיים.
- ניקוז תת קרקעי – חלק מהמקרים של בעיות הניקוז בשטחים החקלאיים, לא נגרמות ע"י הזרימה של הנגר העילי אלא ע"י מי תהום גבוהים מאוד בתוך השטחים. מצב זה גורם לתמותה ישירה של עצים ולגידולים אחרים ולכן קיים הצורך לסילוק עודפי המים משכבת העיבוד בקרקע, סילוק ושטיפת מלחים מהקרקע ואוורור הקרקע. ביצוע ניקוז תת קרקעי נעשה ע"י הנחה של צינור שרשורי (מחורר) עטוף בבד מיוחד למניעה של חלקיקי הקרקע לצינור ומילוי של חצץ סביב הצינור בכל תוואי ההנחה של הצינור בקרקע. בנוסף לכך, ניתן לבצע ארובות חצץ המקשרות בין פני הקרקע לבין הצינור התת קרקעי, מצב זה יאפשר ניקוז יעיל יותר גם של פני הקרקע אל צינור הניקוז.
- גידולי חיפוי – רוב החקלאיים בארץ אוהבים לראות את השטחים החקלאיים שברשותם נקיים מכל צמחייה או עשבייה אם זה בין שורות המטעים או בשטח כולו. חלק מתפקידו, למנוע מגע בין המים הזורמים לקרקע החשופה. כיסוי בצומח עשבוני צפוף כמו יבלית למשל, מתכופף בזמן הזרימה ומכסה את פני הקרקע ובכך מונע את חירוץ וסחף הקרקע. כמו כן, הוא מקטין את מהירויות הזרימה בפני הקרקע, דבר המקטין את נזקי הזרימה בשטחים.
אגף ניקוז ונחלים כינרת מקדם ומבצע עבודות ניקוז בתוך השטחים החקלאיים שבתחום אחריותה של רשות הניקוז.
דוגמאות של ביצוע פרויקטים ברחב רשות הניקוז:
שימור קרקע במושב אלמגור
השטחים החקלאיים של מושב אלמגור נמצאים באגן ההיקוות של נחל כח ונחל כורזים המתנקזים לכינרת. ולכן ישנה חשיבות רבה למיזעור סחף הקרקע מהשטחים החקלאיים אל הנחלים ובסופם לכינרת. הבעיות העיקריות בפרויקט זה, הן בסחיפה וחירוץ הקרקע של דרכי הגישה לשטחים החקלאיים. ביצענו תכנית רחבה של דרכי מים משברי אבן, מעביר אירי ותיעול הניקוז בתעלות ניקוז פתוחות שיאפשרו גישה טובה יותר לשטחים החקלאיים גם בחודשי החורף הקשים.
בתמונה: ביצוע דרך מים בשטחים החקלאיים של מושב אלמגור
שימור קרקע במושב רמות
השטחים החקלאיים של מושב רמות מאופיינים במי תהום גבוהים מאוד בעיקר כתוצאה מנביעות מקומיות ומעיינות רבים באזור. השטח ברוב חודשי השנה רווי במי תהום גבוהים ולכן מופיעים "כתמים" של נזקים בשטחי הגידול המאופיינים ע"י תמותה של עצים. רשות הניקוז בשיתוף פעולה עם משרד החקלאות והחקלאים במושב, ביצענו מערכת ניקוז תת קרקעית של צינורות ניקוז שרשורים (מחוררים) בנקודות הקריטיות ביותר המאופיינות במי תהום גבוהים. בעקבות ביצוע התכנית הצלחנו להפחית באופן משמעותי מאוד את הרטיבות בקרקע של מי התהום.
בתמונה: בזמן ביצוע העבודות של מערכת הניקוז התת קרקעית במושב רמות