הביקוש בישראל לבילוי לצד נחלים, טבע ונוף, גדל משנה לשנה והתעצם עקב תקופת הקורונה והמצב המלחמתי הנוכחי בארץ. הציבור חושק במרחב של טבע, שטחים פתוחים ואזורי בילוי ונופש. נחלי מקורות הירדן הצפוניים מהווים מוקד משיכה משמעותי למטיילים רבים הפוקדים את ערוצי הנחלים הזורמים במעלה הירדן, וניכר בהם עומס המטיילים כמו גם במקומות שייט ופנאי בנחלים. נחלי מקורות הירדן הצפוניים וביניהם, נחל חרמון, בניאס, דן, עיון ועוד, הם בעלי ערכיות נופית ואקולוגית גבוהה מאוד. הימצאות אינטנסיבית של ציבור מטיילים בנחלים אלה, פוגעת בהם וגורמת לנזקים חמורים ולעיתים בלתי הפיכים למערכות האקולוגיות בנחל. אחת המטרות המרכזיות של הפרויקט בתעלה המזרחית, היא להנגיש את המרחב לכלל הציבור בישראל ולהקטין את עומס המבקרים והמטיילים שאנו מכירים בחודשי הקיץ במקורותיו הצפוניים של הירדן.
התעלה המזרחית שבעמק החולה נחפרה כאלמנט הנדסי לצורך הולכת מים ולניקוז עמק החולה. התעלה מאופיינת בחתך אורכי-אופקי ובחתך רוחב הומוגני עם גדות תלולות. השימוש הבלתי מבוקר בגדותיה של התעלה לפעילות נופש ורחצה ובסביבתה החקלאית, פוגעים, הן מהיבט הניקוז והן מהיבט אקולוגי, במרחב התעלה. לכן, יש צורך בהפיכתה של התעלה למרחב מזמין ונגיש לציבור, ובניהול והכוונה של כלל השימושים המרובים בתעלה.
מיקום הפרויקט מתמקד במקטע באורך של כ־2.5 ק"מ משני צדדיה של התעלה המזרחית, מנקודת "מפגש התעלות" (מזרחית ומערבית) ועד להתחברות שפך נחל הדישון לתעלה המזרחית. המקטע ממוקם דרומית לאגמון החולה וממזרח לשמורת הטבע הייחודית "החולה" וליישוב יסוד המעלה וקיבוץ חולתה. הפרויקט הנוכחי מהווה שלב נוסף בביצוע שיקום התעלה ופיתוח הטיילות בה, שהתבצע במהלך שנת 2021, אשר היווה פיילוט לקידום החזון, ולאור הצלחתו של ביצוע שלב א' בכל ההיבטים: האקולוגי, ניקוזי, נופי ותיירותי, ממשיכים בפיתוח ושיקום התעלה המזרחית.
החזון של הנגשת התעלה המזרחית לציבור כולל בתוכו פעולות שיקום והסדרה רבות המחולקות למספר היבטים שונים:
פעולות שיקום ושימור אקולוגי
שיקום מורפולוגי של אפיק התעלה – יצירת פיתוליות של הנחל, מיתון גדות, יצירת המורכבות המבנית של הנחל, לרבות נישות אקולוגיות של מערומי אבן בחתך הזרימה של הנחל לצורך מסתורי דגים והתיישבות של מיני עופות וצבים.
טיפול במפגעי פסולת בתחום רצועת הנחל וסביבתו.
ביעור מינים פולשים בשילוב עם תוכנית שיקום צמחי, הכוללת נטיעות ושתילות המתאימות לאזור וצורך עידוד התפתחות והתבוססות של מינים מקומיים.
הגדרת אזורי "אל געת" ללא פעילות אדם.
הגדרה וטיפוח רצועות חיץ טבעי בין גדות האפיק באזורים מסוימים.
פעולות בתחום פנאי ונופש
כיום ישנם חסמים רבים לקידום התעלה המזרחית כאתר מושך וקולט קהל. הערך הנופי של התעלה נמוך בשל מופעה ההנדסי, מחסור בצל ובתשתיות קולטות קהל. לכן מוצעות הפעולות הבאות במסגרת הפרויקט:
שינוי המופע ההנדסי של התעלה למופע נחל טבעי, באמצעות עבודות עפר מאסיביות.
יצירת מרחב מזמין – הסדרת דרכי גישה לרכבים וחניות, יצירת מרחבי שהייה מדושאים, הסדרת ירידות נגישות למים, שילוט והכוונה בשפה אחידה.
פיתוח מערכות תנועה רגלית – שבילי טיילות נגישים לעגלות ולבעלי מוגבלויות, שמירה על רציפות השביל וקישוריות לשבילי טיול ולמוקדי עניין.
הפרדת תנועת המטיילים מתנועת כלים חקלאיים, על ידי הפרדת דרכים וגדרות.
ניהול אגני משותף של מרחב התעלה
ניהול השטח והקהל באמצעות הקמת מנהלה אזורית של מקורות הירדן, של כלל הגופים האזוריים במרחב, לרבות תמיכה כספית מהמדינה.
פעילות חינוכית לתושבי האזור וכן שילוט והסברה למבקרים, המגבירים את המודעות הסביבתית האזורית.
חיבור תנועתי אזורי מהכבישים אל מרחב הפעילות בתעלה המזרחית.
שלב הביצוע הנוכחי בתעלה המזרחית, שעתיד להסתיים לקראת סוף שנת 2023, כולל בתוכו את מרבית האלמנטים בחזון שיקום התעלה שפורט לעיל.