אושרי ילוז – מהנדס רשות ניקוז ונחלים כינרת
תוכנית שיקום מורד הירדן עוסקת במקטע שאורכו כ־11 ק"מ, המתחיל במוצאו הדרומי של הירדן מהכינרת (סכר דגניה) ועד לנקודת מפגש הנחלים ירדן-ירמוך שבנהריים. מקטע זה ייחודי מסיבות רבות, האחת מהן היא כי שתי גדות הנחל נמצאות בשטח מדינת ישראל ולכן פעולות השיקום וההסדרה בנחל יעילות ופשוטות לביצוע אופטימאלי, זאת להבדיל ממקטע הירדן הדרומי, בו גדה אחת בישראל וגדה שנייה בממלכת ירדן.
מקטע מורד הירדן סבל במשך שנים רבות מזיהום חמור בעקבות הזרמת שפכים ומי קולחין עירוניים ומהטיית המעיינות המליחים מצפון הכינרת אל מורד הירדן, בנקודת הזרמה דרומית מסכר אלומות. איכות המים הירודה גרמה במשך השנים לשיקוע ולהצטברות של סחף קרקע מליחה בקרקעית הנחל.
רשות ניקוז ונחלים כינרת, עם חזון משותף לגופים נוספים, פעלו למימוש תוכנית לשיקום אקולוגי של הנחל ופיתוח נופי במרחב תיירותי וכלכלי של שטחים פתוחים, המיועדים בעתיד להפוך לשמורת טבע וגן לאומי. הפיכת השטחים הפתוחים בסופו של דבר לשמורת טבע, תבטיח שמירה על שטח פתוח בעל חשיבות טבעית, אקולוגית, נופית, היסטורית, תרבותית, תיירותית והנגשתו לציבור הרחב באופן חופשי ללא תשלום. נוסף על זה, קיימת תוכנית עתידית של רשות המים לקדם תוספת משמעותית של הזרמת מים שפירים מהכינרת אל הירדן במקטע הנ"ל. תוכנית זו, עם ביטול הזרמים המזהמים אל הירדן, יבטיחו את ההתאוששות האקולוגית והביולוגית ואת השינוי באיכות המים בירדן.
משנת 2014 הקרן לשמירה על שטחים פתוחים מתקצבת במיליוני שקלים את תוכנית השיקום בנחל ומאפשרת את מימוש החזון של רשות הניקוז, לשיקום ולהסדרה של מקטע מורד הירדן. נכון ליום זה, רשות הניקוז ביצעה כחמישה שלבים בתוכנית שיקום מורד הירדן. להלן פירוט שלבי הביצוע:
בשלב א' של הפרויקט, בוצע שיקום אקולוגי של מקטעי נפתולי מורד הירדן (נפתולי בית זרע ואום ג'וני), השיקום כלל חישוף של צמחייה סבוכה ופולשת, חפירה והסדרת חתך הזרימה של הנפתולים לצורך זרימה תקינה וביצוע תוכנית נופית של שתילות ונטיעות לאורך הנחל.
בשלב ב' של הפרויקט, החלו עבודות עפר מאסיביות לפינוי סחף הקרקע המליחה מקרקעית הנחל באמצעות כלים כבדים, ופינוי הקרקע מסביבת הנחל. שלב הביצוע החל בהקמת "אגם מנחמיה" וצפונה.
בשלב ג' של הפרויקט, הביצוע כלל המשך פינוי סחף הקרקע המליחה מקרקעית הנחל והפיכת הנחל ממופע זרימה של תעלה הנדסית "טרפזית" למופע זרימה של נחל טבעי, לרבות מפלונים, פיתולים, מורכבות מבנית של הנחל ונישות גידול אקולוגיות למיני בעלי חיים. כמו כן ביצוע של תוכנית רחבה לשיקום אקולוגי שמתבססת על שחזור בתי גידול ונטיעת עצים מקומיים לאורך הנהר, כריתה והוצאה של מינים פולשים ומתפרצים ודילול של עצי אקליפטוס בסביבת הנחל. את בתי הגידול יהוו צמחיית סבך גדות אחו לח, יער גדות, צמחיית בר יובשנית וצמחייה טבולה. שיקום זה יביא ליצירת ערוץ נהר בעל מופע זרימה טבעי הבולט בנוף.
בשלב ד' של הפרויקט, בוצע המשך ביצוע שלב ג' בתוכנית שיקום מורד הירדן.
בשלב ה' של הפרויקט, בוצע הפירוק של תעלת המוביל המלוח הממוקמת בצדו המערבי של הירדן, ממורד אתר הירדנית ועד לנקודת השחרור בירדן, הנמצאת בסכר אלומות. תעלה זו גרמה במשך שנים רבות לנתק אקולוגי ונופי למקטע היחידי במורד הירדן אשר זורמים בו מי כינרת נקיים. התעלה הכילה מזהמים מסוגים שונים, החל מסחף קרקע מליחה ששקע בקרקעית התעלה ועד לפסולת מוצקה שהושלכה על ידי מטיילים. לאחר הפסקת השימוש בתעלה, היא נותרה כמטרד סביבתי ומפגע נופי משמעותי באזור של טבע ונחל, מצב שמנע מהקהילה המקומית וממטיילים מהארץ ומהעולם הפוקדים את האזור, לנצל את מלוא הפוטנציאל שהטבע מציע לנו. בוצעו עבודות עפר מאסיביות של חפירה ומילוי של התעלה, פעולות לשיקום אקולוגי ונופי וליצירת מורכבות מבנית לאורך תוואי הנחל להענקת מופע זרימה טבעי של הנחל. בנוסף לכך, בוצעו עבודות של מיתון שיפועי גדות הנחל, הרחבת האפיק, ניקוי סחף רב שהצטבר עם השנים בקרקעית הנחל, יצירת איים, חניוני יום, פיקניק ועוד.
מקטע מורד הירדן מהווה מוקד משיכה לעשרות אלפי מטיילים בשנה ותיירות חוץ של נוצרים המגיעים לטבול בנהר הקדוש. כעת, בסיומן של עבודות העפר המאסיביות לשיקום הנחל, רשות הניקוז, בשת"פ עם המועצות האזוריות (עמק הירדן ועמק המעיינות), רט"ג (רשות הטבע והגנים), המשרד להגנת הסביבה והקהילה המקומית של הקיבוצים הסמוכים, מקדמים את ביצוע תוכנית ההנגשה של הציבור אל הטבע ולנחל. עד כה, מקטע מורד הירדן לא היה נגיש לציבור הרחב עקב מחסור בדרכי גישה נוחות, צמחייה סבוכה ואי הכוונה בשטח. מקטע מורד הירדן הינו בין האזורים היחידים בארץ שנותרו ללא פעולות פיתוח סביבתי אינטנסיבי, פרט לפעילות חקלאית ופעולת ההקמה של מפעל החשמל שבנהריים. הנחל עטוף בשדות חקלאיים המעובדים על ידי הקיבוצים באזור ומושב מנחמיה.
יש בתוכנית הזו יכולת להביא למיצוי הפוטנציאל הטמון בעושר החזותי והחוויתי של נהר הירדן המשוקם.
התוכנית כוללת הסדרת מערך שבילי טיילות, מצפורים, פינות ישיבה ואזורי פיקניק לאורכו של הנחל לצורכי חשיפה והנגשת האדם אל הטבע, ויצירת חיבוריות של מקטע הנחל למגוון אתרים שמהווים מוקד לפעילות נופש ופנאי באזור. תוכנית פיתוח המקטע תכלול פיתוח עדין של חניוני יום, קטעים שקטים ואקסטנסיביים, ובכך יינתן מענה הן למגוון הצרכים של אוכלוסיית המבקרים במרחב והן לשמירה על אזורים של טבע פראי ללא התערבות אדם.
אנו עתידים להתחיל בימים אלו את ביצוע שלב הפיתוח של מקטע מורד הירדן בתמיכה של הקרן לשטחים פתוחים, המועצה האזורית עמק הירדן, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. הפרויקט יימשך כשלושה חודשים ויסתיים לפני עונת חורף 2020.
נושאים חשובים נוספים הקשורים למקטע מורד הירדן.
• מינהלת מורד הירדן –
כדי לטפל במקטע ייחודי זה חברו רשות הניקוז למועצה אזורית עמק הירדן, רט"ג, המשרד להגנת הסביבה, קק"ל ועוד בעלי חזון משותף, להקמת מינהלת משותפת למורד הירדן, שתקדם את הנושאים הדחופים בסביבת הנחל ובשטחים הפתוחים בסמוך. המינהלת תקבל החלטות משותפות לשמירת הניקיון והאחזקה של מרחב הנחל וניהול ממשק הטיילות והתיירות לאורכו של הנחל.
• מט"ש ביתניה –
שהוקם בסמוך במקטע זה, מטהר את שפכי טבריה ועמק הירדן לקולחים ברמה שלישונית. למרות הטיהור, קיימת בעיה כיוון שמליחות הקולחים מאפשרת שימוש רק לחלק מגידולי החקלאות. התוכנית העתידית היא להקים מתקן התפלה, שיתפיל חלק ממי המוביל המלוח. המים המותפלים יעורבבו עם הקולחים מהמט"ש וכך תפחת המליחות ואפשר יהיה להשתמש בכל הקולחים לכל גידולי החקלאות. בנוסף, יוזרמו מי כינרת, מסכר אלומות למורד הירדן, בכמויות גדולות. הוצאת הקולחים מהנחל ותוספת מי כינרת, ישפרו מאוד את האיכות והכמות של המים במורד הירדן ויאפשרו שיקום אקולוגי מיטבי.
• סכר דגניה –
בחורף שנה שעברה ריחפה באוויר השאלה "ייפתח או לא ייפתח.." – לפתיחת סכר דגניה השלכות רבות על מקטע מורד הירדן ובעיקר על השטחים החקלאיים הסמוכים לו. רשות ניקוז ונחלים כינרת, ביצעה בשנים האחרונות עבודות עפר נרחבות לצורך התאמת חתך הזרימה של הנחל לצורך קליטת ההזרמה מהכינרת בעת הפתיחה של סכר דגניה. בוצעה הגנה מפני הצפות של הנחל על מתקן תחנת החשמל הנמצא בסמיכות רבה לנחל וכן הגנה על היישוב מנחמיה.
• גן לאומי ושמורת טבע –
התוכנית הסטטוטורית של מורד הירדן, המקודמת בימים אלו על ידי רשות הניקוז, בשת"פ עם המועצות האזוריות עמק הירדן ועמק המעיינות ורט"ג, קובעת כי מקטע הירדן מסכר דגניה ועד לסכר אלומות יהיה גן לאומי שיופעל ויתוחזק על ידי רט"ג ויאפשר אזור רחצה, פנאי ונופש לאורכו של הנחל. המקטע מסכר אלומות ועד כביש 90 יהווה שמורת טבע פתוחה לכלל הציבור. השמורה תאפשר שמירה ופיקוח על הנחל וסביבתו וכמובן יחולו חוקי שמירה ואכיפה בשמורת טבע. השמורה תהא פתוחה לציבור הרחב ללא כל תשלום וסגירה של אזורים. המקטע מכביש 90 ועד הירמוך יהיה גן לאומי. השמורה והגן הלאומי יהיו פתוחים לציבור ללא צורך בתשלום של דמי כניסה. כשהשמורה והגן הלאומי יוכרזו, הם יהיו באחריות רט"ג וינוהלו במינהלת משותפת בה יהיו חברים המועצה האזורית, רשות הכינרת ורט"ג.