שם עברי: נחל יבנאל על שם העיר המקראית יבנאל בנחלת שבט נפתלי (זוהתה בתל ינעם הסמוך למושבה יבנאל)
שם ערבי: ואדי פג'אס – שיבוש של השם היווני פֶּגַאִי (מעיינות).
נ"צ לראש הנחל: 2420-7439
נ"צ לשפך הנחל: 2532-7340
אורך הנחל: כ־17 ק"מ
שטח אגן ההיקוות: כ־75 קמ"ר
יובלים ראשיים לנחל: נחל שרונה, נחל זורעים, נחל פוריה
ראשיתו של הנחל מצפון לקיבוץ לביא. מכאן הוא יורד בערוץ רדוד לדרום-מזרח אל פינתה הצפון-מערבית של בקעת יבנאל. הוא נמשך לאורך הבקעה דרומה בנצלו את קו השבר הגיאולוגי המפריד בין רמת תבור לבקעת יבנאל. בקטע זה אוסף הנחל מערכת יובלים היורדים אליו משוליה של רמת פוריה. הנחל מגיע לקצה הדרום-מזרחי של בקעת יבנאל – כאן הוא חוצה את כביש 767 (כביש כפר תבור-כינרת) כ־600 מ' ממזרח לתל ינעם (המזוהה עם העיר המקראית יבנאל), ומנקודה זו הוא הולך ומתחתר בסלעי הבזלת עד להיותו עמק מרשים ועמוק, התחום ממערב על ידי מתלולי רמת תבור (רמת סירין) שבראשה מצפה אלות וממזרח על ידי רמת פוריה. ממערב למפגש עמק הנחל עם השביל היורד אליו ממצפה אלות (שביל ישראל) פונה הנחל חדות מזרחה וכאן כבר מופיע פלג מים דל בנחל ההולך ומתחזק בהמשך. מהלך כקילומטר אחד ממזרח לנקודת התפנית נובע בגדה השמאלית (הצפונית) של הנחל מעיין גדול: עין פטל. את מקום המעיין מציין בבירור כתם ירוק של שיחי פטל קדוש, שנית גדולה, ערברבה שעירה, קנה מצוי וכמה דקלי תמר. מי עין פטל מצטרפים לערוץ ומגבירים את זרימתו. סמוך למעיין – שרידי טחנת קמח עתיקה.
מעין פטל נמשכת אמת מים עתיקה ששרידים ברורים שלה נראים על גדתו הצפונית של הנחל. באמצעות אמה זו, המכונה אמת ברניקי, זרמו מי עין פטל אל בית ירח הקדומה ואל העיר טבריה ובה גם נחשף מאגר המים הענק שאליו הגיעה האמה.
לאורך פלג המים הזורם כאן בערוץ הנחל גדלות שדרות יפות של עצי ערבה מחודדת, אליהן נלווים צמחים חובבי מים רבים. כ־1.5 ק"מ מעין פטל, במורד הנחל, נובע מעיין נוסף – עין כוש. במרחק 800 מ' ממזרח לעין כוש יוצא עמק הנחל אל בקעת הירדן – כ־600 מ' מדרום לכאן נמצא האתר הפרהיסטורי של עובדיה – שהוא הקדום ביותר בארץ ישראל. את חלקו האחרון, לאורך קילומטר אחד לערך, עושה הנחל בבקעת הירדן – כשהוא חתור בסלעים רכים של חוָור הלשון. הנחל נשפך לירדן כחצי ק"מ ממערב לקיבוץ דגניה ב.
לאורך נחל יבנאל עוברת דרך לרכב 4X4 (סימונה כחול). דרך זו עוברת על גבי הנתיב הקדום דַרְבְּ אל חווארנה ("דרך החורנים"), היא הדרך מהחורן אל עכו, שעברה בנתיב הנחל בדרכה מבקעת הירדן אל בקעת בית נטופה.