צוותים מרשות ניקוז ונחלים כינרת, עיריית קריית שמונה והמכללה אקדמית תל חי, ערכו למרטין ג'יינס, מארגון RIVER RESTORATION CENTER) RRC) מבריטניה שהגיע כאורח של 'אגמא'- המרכז לאגני היקוות ונחלים בישראל, סיור בפרויקט ההדגמה של "עיר הנחלים" בשער הדרומי בקרית שמונה.
מטרות הסיור היו העשרת הידע המקצועי של צוות הפרויקט בנושאים בהם לRRC יש יכולת לצייד את הצוותים המקומיים בכלים, מתודולוגיות או מקרי בוחן אשר יעזרו בקידום פרויקט ההדגמה בקרית שמונה.
לאחר הסיור במרחב הנחל נערכו דיונים בסוגיות שונות הקשורות לניהול והובלת פרוייקט השיקום ברבדים שונים כמו אקולוגיה, קהילה, כלכלה, ניהול וכדומה בעיר ובאזור הגליל כולו, במטרה לשמור על הנחלים ששוקמו.
נחל זהב אשר מהווה פנינת טבע בלב העיר, זורם כל השנה, חוצה אותה מצפון לדרום לאורך 2.8 ק"מ ונשפך לתעלת הירדן המערבית, הזורמת לאגמון החולה. חזון הפרויקט הינו מימוש הפוטנציאל הטמון במרחב הנחל, ובכך ליצר באמצעותו תשתית ציבורית ירוקה, רציפה ונגישה לכלל הציבור ולמבקרים בה, כחלק מתהליכי צמיחה והתחדשות עירונית בקריית שמונה.
בשנת 2020, נהגתה תכנית "קריית שמונה – עיר נחלים", שקודמה על ידי עיריית קריית שמונה ורשות ניקוז ונחלים כינרת ונערכה על ידי משרד תכנון ליגמ פרויקטים סביבתיים. הפרויקט, שנעשה במסגרת תחרות של קרן "יד הנדיב" למענק כספי לטובת שיקום אקו-הידרולוגי של נחלים בארץ, הגדיר את קריית שמונה כעיר מחוז והלב הפועם של המרחב הכפרי העוטף אותה.
למרות שההצעה לא זכתה במענק יד הנדיב, גויסו תקציבים ממקורות שונים כמו משרד החקלאות לטובת עבודות שהתבצעו במספר מוקדים לאורך הנחל, במסגרתן נעשתה גם הסדרת ניקוז של מי נגר בעיר, בביצוע רשות ניקוז ונחלים כינרת.
במסגרת הדגמה של תהליכי שיקום נחל מורכבים ובעלי ממשקים מגוונים, לצרכי למידה, הוחלט לקיים פרויקט הדגמה אשר ישמש כפיילוט חזון עיר הנחלים באזור השער הדרומי – פארק קק"ל, אזור התעשייה הדרומי והחיבור לתעלה המערבית של הירדן.
לצורך תיעוד ולמידה, מלווה אגמא את פרויקט ההדגמה, ומציע תמיכה בתהליכי הלמידה – במסגרתן הגיע מרטין ג'יינס מבריטניה לתרום מניסיונו. בעקבות הסיור הפורה נפתחו ערוצים להמשך קשר ולמידת עמיתים בין הגופים.
צילום: תקשורות, יעל שביט