פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולי אופניים , מסלולים רגליים
- רמת קושי קל
- סוג המסלול רגלי / אופניים
- אורך 5 ק"מ
- גישה למים יש
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור סובב כינרת
- נקודת התחלה כפר נחום
- נקודת סיום סוף מסלול אבו קייק, ליד גשר אריק
דרכי הגעה
גן לאומי כפר נחום על כביש 87תיאור המסלול
טיול בצפון הכינרת, הליכה לשפת הכינרת. במספר מקומות בהם חוצה ערוץ את השביל, הדרך עשויה להיות בוצית מאוד אחרי גשם.
טיול לא מעגלי, ניתן לשלוח רכב לאיסוף בסוף המסלול לגשר אריק ניתן לחנות בנקודת סיום שייט הקיאקים של "אבו קיאק", או לחילופין ניתן לחזור את הדרך.
תיאור המסלול:
מהכניסה לגן לאומי כפר נחום (פינות מוצלות, נוף ושירותים), יורדים במדרגות בשביל הראשי של האתר וממש לפני המזח שבגן, פונים שמאלה ומתחילה טיילת אספלט המובילה אותנו צפון מזרחה אל מחוץ לגן הלאומי. שביל סובב כינרת במקטע זה, נבנה ברובו ממצעים מהודקים ואבני שפה ומאפשר גישה נוחה לעגלות ואופניים. לאחר כ400 מטר השביל חוצה את נחל כורזים בשביל עיזים צר. נחל כורזים הינו ערוץ רדוד היורד מרמת כורזים אל הכינרת. בהמשך השביל נעבור בחורשת איקליפטוס בחוף ספירית. לאחר 1.4 ק"מ אנו מגיעים למפרץ יפיפה "מפרץ אמנון". זהו חוף המשמש כחניון וקמפינג.
בקצה החוף אמנון עוברים בסמוך למסעדה ובהמשך עובר השביל בין איקליפטוסים, וחוצה את ערוץ נחל אור, בו זורמים מים כל השנה. הזרימה מתחילה ממעין קטן "עין עייש" הנובע בין כביש 87 והכינרת ולצידו תל עייש – ישוב קדום, על שפת הכינרת, עם רצף ישובים מתקופת הברזל ועד התקופה העותומנית. האתר טופח ושולט על ידי תלמידי בית ספר רמת כורזים. השביל מקיף את האתר וממשיך מזרחה עוד 1.2 ק"מ עד גשר אריק.
אתרים ומקומות בדרך…
בקעת טבחה
קטע החוף הצפון מערבי של הכינרת מכפר נחום לתל כנרות, נקרא בקעת טבחה, הבקעה שופעת מעיינות, חלקם חמים ובעלי ומליחות גבוהה וחלקם מתוקים ביוונית נקרא האזור הפטגון – "שבע המעיינות", שמו העברי הקדום לא ידוע. הגדול במעיינות טבחה, הוא עין נור שנובע בתוך בריכה סגורה מתומנת. המים חמים ומכילים גופרית וצבעם כחלחל. המים של עין נור נתפסים ומובלים לירדן הדרומי במוביל המלוח. מטבחה הובילה בעבר אמת מים עד גינוסר, חוליות מהאמה הקדומה פזורים בשטח.
כפר נחום
ישוב עתיק שהיה כפר דייגים יהודי בימי בית שני. מקום מרכזי וחשוב למאמינים הנוצרים, ישו הנוצרי שנרדף על ידי השלטון הרומי וגם על ידי ההנהגה היהודית, בחר לפעול באזורי הספר של ישראל. כאן בצפון הכינרת, בכפר נחום, רחוק ממרכזי השלטון בטבריה וירושלים, היה כר נרחב לפעילותו. כאן התגוררה אוכלוסיה ענייה ומדוכאת שהייתה צמאה לכל תקווה. רבים מסיפורי הנסים שבברית החדשה התרחשו בכפר נחום ובסביבתה: נס הלחם והדגים, נס ההליכה על המים, ריפוי חולים ועוד.
בחפירות הארכיאולוגיות שבצעו הארכיאולוגים הפרנציסקאנים נתגלה כפר בעל שני שלבים: הקדום עד רעידת האדמה של שנת 749 והחדש לאחריה. בחפירות נתגלו שני בתי כנסת. וכנסיית ביתו של פטרוס.
רשות הטבע והגנים הכשירה בגן הלאומי, ליד הכנסייה האורתודוקסית (הורודה), מבנה מבואה מרשים, בנוי אבני גיר ובזלת, מבנה נמוך המשתלב היטב בנוף. בגן הלאומי מזח מיוחד, זהו מזח צף המתאים את עצמו לשנויים במפלס הכינרת.
מפרץ אמנון
מפרץ טבעי בצפון הכינרת בשפך הנחלים בעלי השמות הסמליים, נחל "אור" ונחל "כוח" היורדים אל הכינרת מרמת כורזים.
במפרץ חוף רחצה ומלון שאינו בשימוש בדרך כלל. החוף ומושב אמנון שמעל נקראים על שם דג האַמְנוּן, הנפוץ בכינרת. המושב הוקם בשנת 1983 עבור מפוני סיני ובני המושבים הסמוכים על ידי הסוכנות היהודית.
חרבת עיש ועין עיש
תל ארכיאולוגי בו חורבת ישוב ומעגן קדום. האתר לא נחפר, אך לפי סקרים נתגלה שהאתר היה מיושב החל מהתקופה הפרסית במאה ה6 לפני הספירה ועד התקופה העותומנית. הישוב שכן בסביבה מושלמת, בעלת יתרונות רבים: שפת הכינרת, על אם הדרך הראשית, קרקעות פוריות על שפת הכינרת וגדת הירדן ומעיין עשיר במים טובים. עין עיש הינו מעיין שכבה איתן הנובע כל השנה וסיפק מי שתייה טובים לישוב.
האתר נוקה ושוקם על ידי תלמידים מכורזים שפרצו במקום שבילי טיול ושלטו את האתר.
גשר אריק
גשר על הירדן עליו עובר כביש 87 מכפר נחום לגולן, הגשר נקרא על שם אריק שמיר קצין צנחנים שנפל ב12 באוגוסט 1970. בשנת 1998 נבנה גשר הבטון, עד אז היו שני גשרי ביילי מעץ ופלדה שנבנו על ידי חייל ההנדסה.