שם עברי: נחל אל על – בעקבות שמו של הכפר הסורי אל על (כיום מושב אליעד)
שם ערבי: ואדי דפֵילָה (נחל שיחי ההרדוף), ואדי אל כַּבְש (נחל הכבש).
נ"צ לראש הנחל: 2782/7586
נ"צ לשפך הנחל אל ואדי סמך: 2673/7490
אורך הנחל: כ־20 ק"מ
שטח ההיקוות: כ־30 קמ"ר
יובלים ראשיים: אין
נחל אל על הוא יובלו הראשי של נחל סמך ואחד ממקורות המים החשובים שבו. ראשיתו ליד גבעת אורחה (חאן ג'וחאדר) ומכאן הוא יורד בערוץ רדוד לדרום- מערב. לאחר כ־5 ק"מ חוצה הנחל דרך רומית עתיקה: זו הדרך שעלתה ממזרח הכינרת דרך שלוחת לביאה אל הגשר הרומי שבראש קניון נחל רוקד, וממנה המשיך לדמשק. לאחר כ־8 ק"מ חוצה הנחל את כביש רמת מגשימים–צומת המפלים וערוצו נכנס אל מאגר מים ענק, מאגר בני ישראל (מצפון למושב רמת מגשימים).
ערוץ הנחל ממשיך מפינתו הדרום-מערבית של המאגר, עדיין בערוץ רדוד. במרחק של כחצי ק"מ מצפון למושב אבני איתן הוא מתחתר לקניון עמוק הנמשך לאורך כ־3 ק"מ – זה הקטע היפה ביותר בנחל (כולו בתחום שמורת הטבע נחל אל על). לאורך הקניון הזה שני מפלי מים: העליון – מפל במדרגת בזלת בגובה 8 מ' הנקרא "המפל השחור"; התחתון – מפל בסלע גיר שגובהו 20 מ' ולרגליו בריכה גדולה למדיי – "המפל הלבן". לאורך הקניון, בין שני המפלים הללו, זורם הנחל כל ימות השנה ובערוצו בריכות טבעיות יפות. שפע צמחייה מלווה את הנחל: עצי ערבה מחודדת, עצי צפצפה, עצי תאנה וצמחיית גדות עשירה. על מדרונות הנחל נטועים בוסתנים ומטעי זיתים. כקילומטר אחד מדרום-מערב למפל הלבן עושה נחל אל על תפנית בת 900 לצפון-מערב ובכיוון זה הוא נמשך בעמק רחב ועמוק למדיי עד הישפכו לוואדי סמך (כ־1.5 ק"מ מצפון לישוב גשור).
מעל נקודת התפנית שבנחל, על גדתו הצפונית של הקניון, נמצא אתר ארכאולוגי מרשים בשם מתחם ג'ידיא (בערבית: "קסר ברדוויל"). זהו מכלול ענק של חדרים מוקפים חומה, אחד האתרים המגליתיים מתקופת הברונזה שנחקרו ברמת הגולן.
מי נחל אל על שימשו בתקופה הרומית כמקור מים לעיר סוסיתא שמעל עין גב. אמת מים, שראשיתה בנחל, מעל למפל הלבן, נמשכה לאורך 25 ק"מ בשיפולי הגולן עד לסוסיתא. שרידי האמה נראים עד היום בשטח.
שביל טיול מסומן שראשיתו באבני איתן יורד אל קניון נחל אל על וממשיך במורדו, דרך המפל השחור והמפל הלבן, ועולה מן המפל הלבן אל הישוב אליעד.