שם עברי: נחל דישון
שמות ערביים: ואדי חינדאג'
נ"צ לראש הנחל: 2390/7670
נ"צ לשפך הנחל : 2589/7627
אורך הנחל: 31 ק"מ
שטח אגן ההיקוות: 180 קמ"ר
יובלים עיקריים: הנחלים צבעון, גוש חלב, יראון, אביב, קציון.
נחל דישון מנקז את המורדות הצפון-מזרחיים של גוש הרי מירון, את החלק הצפון-מערבי של רמת דלתון, את רמת עלמה ואת גוש ההרים העיקרי של הגליל העליון המזרחי לכיוון מזרח. הנחל מתחתר בתחילתו מהר מירון לכיוון צפון-מזרח ולאחר מכן פונה במעין תנועת "פרסה" גדולה למזרח ולדרום- מזרח בירידתו אל עמק החולה, עד לשפכו לנהר הירדן מדרום לקיבוץ חולתה. הירידה התלולה מרום של כ-1200 מ' בראש הנחל ועד לרום כ-60 מ' בשפכו לירדן ולאורך מרחק קצר של כ-30 ק"מ, הביאו להתחתרות חזקה של הנחל בשכבות המסלע של ההרים. כתוצאה מכך נחשפות במדרונות הנחל שכבות מסלע מחמישה גילים גאולוגיים למן האיאוקן ועד לקנומן התיכון. המים והרוח עיצבו במשך מיליוני השנים תצורות נוף מרשימות ביותר, בהן טרשונים עמודיים בתצורת בר-כוכבא, מערות גדולות בקירות הנחל ומצוקים שגובהם מגיע למאות מטרים.
נוף הצומח על גבי הגיר הקשה של תצורת בר כוכבא מורכב בעיקר מצומח עשבוני, שעורת בולבוסין, שעורת תבור, וחלבלוב מגובשש בדרגשי סלע. על גבי תצורות הגיר הרך מתקופת הסנון מתפתח נוף צמחי הנשלט על ידי סירה קוצנית ומלווה בסחלבים (סחלב איטלקי, סחלב אנטולי), מיני דבורנית ומיני כרכומים (כרכום נאה, כרכום חורפי, כרכום צהבהב). חלקו המזרחי והנמוך יותר של הנחל בנוי גיר קשה קנומן-טורוני, עליו מתפתחת חברת אלון מצוי ואלה ארץ-ישראלית ומלוויהם, כגון זית אירופי, ער אציל, כליל החורש וחרוב מצוי.
ניתן לחלק את אגן הניקוז של הנחל לשלושה מקטעים עיקריים: הקטע העליון מנקז את גוש הרי מירון, אזור נחל גוש חלב, הר פועה והר דובב. בגדות הנחל חורש ים-תיכוני עשיר ויערות נטועים.
הקטע המרכזי קניוני וקירותיו המצוקיים התלולים מתנשאים לגובה של מאות מטרים. מתנקזים אליו רמת עלמה, נחל אביב, אזור מושב דישון ונחל קציון. בחלקו המערבי של קטע זה בתות עשבוניות עשירות במינים, בהם נדירים, כמו חלמונית גדולה ואירוס נצרתי, ואילו בחלקו המזרחי חורש מפותח ובו ריכוז מרשים של זית אירופי כצמח בר. בקטע זה של הנחל שפע של בעלי חיים. בין היתר חיה כאן אוכלוסייה גדולה של צבי ארץ-ישראלי. בעבר פעלה במקום מושבת קינון של נשרים.
בקטע התחתון יוצא הנחל אל עמק החולה ליד הר אליעזר, האפיק מתמתן ומתפתל כתעלה בין השדות החקלאיים עד נהר הירדן, ללא כניסה של יובלים נוספים.
נחל דישון מוכרז בחלקו העליון והמרכזי כשמורת טבע ששטחה כ-13,000 דונם, הכוללת גם חלקים נכבדים מיובליו החשובים, נחל אביב ונחל קציון. חלקו התחתון של הנחל היוצא אל עמק החולה ועובר בין המטעים אינו מוכרז כשמורת טבע.
המעיינות:
בנחל דישון שתי קבוצות מעיינות – המעיינות העליונים הם פועה, גרגר וערבות, ובמורד החיבור של נחל גוש חלב אל הדישון מצוי המעיין הגדול עין אביב, הנובע בלב הנחל, סמוך למושב דישון. בעבר היה נחל דישון איתן, כאשר זרימת המים החלה ממקור קבוצת המעיינות העליונים והמעיינות שבנחל גוש חלב ומימי עין אביב חיזקו את זרימת המים לכיוון עמק החולה. שרידים של טחנות קמח רבות נמצאים באפיק הנחל הראשי, כמו גם ביובלו העיקרי נחל גוש חלב, ואלו מעידים על כמויות המים הרבות שזרמו בנחל. בראשית שנות ה-50 של המאה ה-20 אוחזו מעיינות אלו לאספקת מים לשתייה ולחקלאות וכך הנחל הפך לעונתי, בו זרימות חורפיות של מי נגר גשמים ועודפים מניצול המעיינות. במסגרת תוכנית האב החדשה של רשות המים ורשות הטבע והגנים להשבת מימי מעיינות לטבע, שוחררו מימי המעיינות בנחל דישון לזרימה חופשית. עם זאת, עין אביב, ששפיעתו מגיעה לכדי 800-1000 מ"ק/שעה בסוף החורף ול-100 -300 מ"ק/שעה בסוף הקיץ בשנים גשומות וממוצעות – מתייבש לחלוטין בשנות בצורת.
יובלי נחל דישון
לנחל דישון יובלים רבים המנקזים את הרי מזרח הגליל העליון מזרחה. להלן הגדולים שבהם:
נחל צבעון
הנחל מנקז את צפון הר מירון ועובר ממזרח לקבוץ סאסא לאורך כ-4 ק"מ, עד לחיבורו לנחל דישון. בנחל צמחיית חורש מפותחת וחלקו מוכרז כשמורת טבע.
נחל גוש חלב
הנחל מנקז את אזור הכפרים גוש חלב וריחניה. בנחל מספר מעיינות שמימיהם זורמים כל ימות השנה. הגדול שבהם הוא עין גוש חלב, ששפיעתו כ־ 10 מ"ק/שעה ומימיו שימשו בעבר את צורכי השתייה של הכפר גוש חלב. נחל עלווה יורד מכיוון ריחניה ובמורדו נובע עין עלוה בשפיעה של כ־10 מ"ק/שעה. מי עין עלוה חוברים למי נחל גוש חלב בירידתם אל נחל דישון.
נחל יראון
הנחל מתחיל ליד קבוץ יראון, יורד בתלילות אל נחל דישון ואורכו כ־3 ק"מ בלבד. בתוכו נסלל הכביש העולה מכיוון ריחניה אל יראון. במדרונות שלאורכו ניטעו יערות עצי אורן, המלווים בצמחיית בתה ועשבוניים.
נחל אביב
ראשתו של נחל אביב, שאורכו כ־5 ק"מ, במורד הרכס של מרון א-ראס שבלבנון והמשכו מדרום למושב אביבים. הנחל מתחתר בתלילות רבה עד לחיבורו לנחל דישון, כ־1 ק"מ במעלה עין אביב. במצוקי הנחל, העשויים גיר קשה מתצורת בר-כוכבא, ניצבים עמודים קרסטיים גדולים ומרשימים (ה"עלמות"), כמו גם מערות קרסטיות גדולות, בהן מערת נחלית שבמעלה הנחל, הנמצאת בתחום שלוחת נחל אביב של שמורת נחל דישון. בבריכת החורף הנקווית ליד המערה נמצאים מינים של בעלי חיים עונתיים, בהם חפרית עין החתול, דו חיים נדיר בארץ ישראל. תצורת הצומח העיקרית במדרונות נחל אביב הוא בתת ספר, הנשלטת על ידי שברק מצוי, ברזילון ענף (לשעבר ברזילון חרוז) ואזוב מצוי.
נחל קציון
ראשיתו של נחל קציון ליד מושב עלמה והוא נשפך אל נחל דישון ממזרח להר אליעזר. אורכו כ-3 ק"מ והוא מתחתר בסלעי גיר קשה וגיר רך לסירוגין. הנחל מאופיין בחורש סבוך בצד יער פארק מפותח ולאורכו מצוקים גירניים, מערות וקטע נחל קניוני. הנחל עובר ברובו בשמורת טבע נחל דישון. על גדת הנחל חורבת קציון, אתר מרשים בעוצמתו מהמאה השנייה ששימש כבית כנסת או כמקדש יווני, סוגיה השנויה עדיין במחלוקת.