פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים ברכב שטח , מסלולים רגליים
- רמת קושי קל
- סוג המסלול רגלי או ברכב שטח
- אורך כשלוש שעות
- גישה למים אין
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור צפון הגולן
- נקודת התחלה ברכת רם
- נקודת סיום יער אודם
דרכי הגעה
נוסעים על כביש 98 עד לכפר הדרוזי מסעדה, עוברים את הכפר לכיוון החרמון, ולפני מעבר גשר נחל סער (לא עולים על הגשר) ממשיכים ישר עד שמגיעים למסעדה שעל שפת בריכת רם.תיאור המסלול
רקע:
בריכת רם, המכונה גם "הבריכה הגבוהה", מוקפת הרים המתנשאים לגובה של יותר מ-1,000 מטרים מעל פני הים. צורתה אליפסה, אורכה 850מטר ורוחבה 600 מטר. כיום משמשת הבריכה כמאגר מים לצורכי חקלאות וניתן למלא אותה בכ-7 מליון מ"ק.
רבים סבורים כי מי הבריכה מגיעים ממספר מעיינות כמו גם ממי נגר עילי של הפשרת שלגים היורדים מהחרמון וממי גשמים, אך מקורותיה של הבריכה הם עדין חידה. הנחלים העוברים ליד הבריכה לא יכולים לטפס לגובה של 940 מטרים ולכן נראה כי מקור המים הוא מי גשמים. אך יחד עם זאת, ברור כי כמות הגשם לא מספיקה כדי למלא את הבריכה. יש הסבורים כי בדפנות הבריכה נובעים מעיינות. אך אם כך הדבר, מדוע הבריכה לא עולה על גדותיה? ואם המים מתאדים ממנה – מדוע הם אינם מלוחים? לפי הסבר קדום אחר יש בתחתית הבריכה חללים תת-קרקעיים המוליכים את המים למקור אחר. ואולי הפתרון טמון בדרך שבה נוצרה הבריכה? גם כאן הדעות חלוקות. יש הרואים בה קלדרה – לוע של הר געש שהתמלא במים, ויש הרואים בה סוג של דולינה – חלל שנוצר כתוצאה מהמסה קרסטית של סלעי גיר. כיום רווחת יותר התיאוריה הרואה בבריכת לוע של הר געש. בגלל הקרבה לאזור הגירני, הבריכה קשורה אל מי התהום שבסביבה, ניזונה מהם ומזרימה את המים למקומות נמוכים יותר. זרימת מי התהום גורמת לכך שעל אף התאדותם, המים שבבריכה אינם מלוחים.
איך מגיעים?
נוסעים על כביש 98 עד לכפר הדרוזי מסעדה, עוברים את הכפר לכיוון החרמון, ולפני מעבר גשר נחל סער (לא עולים על הגשר) ממשיכים ישר עד שמגיעים למסעדה שעל שפת בריכת רם.
המסלול:
מסלול הטיול המומלץ לרכבי שטח מקיף את הבריכה ממזרח ומסתיים בלב יער אודם. יוצאים מאזור המסעדה ופונים בכביש ימינה. לאחר כמה מאות מטרים פונים שוב ימינה לדרך עפר המסומנת בירוק. עוברים בין מטעים ומבחינים בסוכות השמירה שבהן יושבים הכפריים בקיץ. ממשיכים לנסוע דרומה ולא יורדים לכיוון שפת הבריכה ותחנת השאיבה עד שמגיעים לנקודת תצפית יפה הנמצאת מדרום לבריכה. פונים בדרך העפר שמאלה ויורדים עד שמגיעים לכביש המחבר בין הכפרים בוקעתא ומסעדה. פונים בכביש שמאלה ולאחר כחצי קילומטר, מצידו השני של הכביש, אפשר לחנות ולעצור לפיקניק בין עצי האלון של יער אודם.
המיתולוגיה היוונית מספרת של האל פאן שהיה מאוהב בנימפה יפהפייה שפגש ביער אודם, אך היא לא התלהבה מהגבר בעל הקרניים ופרסות התיש. בצר לו ישב על שפת בריכת רם וניגן מנגינות נוגות עד שחלילו נשמט ונפל אל קרקעית הבריכה. פאן העצוב חזר דרך נחל סער למקדשו שבפניאס וכשהתקרב אל המקדש שמע מנגינת חליל מדהימה. הלילה כבר ירד אך מתוך המערה בקע אור. כשהתקרב ראה את חליל הזהב שלו צף במקום נביעת המעין.