פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים רגליים
- רמת קושי קל
- סוג המסלול מעגלי
- אורך ביקור של כשעה - שעתיים תלוי בהתעניינות
- גישה למים אין
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור דרום הגולן
- נקודת התחלה גן לאומי כורסי
- נקודת סיום
דרכי הגעה
תיאור המסלול
אזור הכינרת הינו מוקד משיכה חשוב ביותר לתיירים הנוצרים שכן זהו האזור העיקרי בו חי ופעל ישו, אחד האתרים המובילים בטיולי הצליינים כבר מהמאה השישית לספירה, הוא גן לאומי כורסי, הנמצא בחלקה המזרחי של הכינרת, סמוך לשפך נחל סמך, וכבר מימי קדם מעורר עניין רב בקרב עולי הרגל הנוצרים המגיעים למקום מכל קצוות תבל.
מה תראו כאן: שרידי המנזר הביזנטי הגדול ביותר בארץ, סיפור על נס עם חזירים, פסיפסים מרהיבים – זהו אחד משני האתרים הבודדים בגולן בהם התגלה פסיפס, ספסל מכושף עם נקודת אנרגיה החזקה ביותר בעולם (נבדק מדעית). וכשתטפסו לקפלה היפה, אז גם תיהנו מתצפית נוף מרהיבה לעבר הכינרת.
באתר התגלה מנזר מהתקופה הביזנטית (600-300 לספירה, בערך). מבנה יפהפה ומרשים ביותר הבנוי אבני בזלת שחורה. בתוך המנזר נמצא בית מרחץ, מה שתרם להשערת החוקרים שכורסי שימש כמקום למנוחה והתרעננות לצליינים שהלכו סביב הכינרת. עוד נתגלה בתוך המנזר בית בד, חדר טבילה עם כתובת פסיפס ביוונית, כנסייה הכוללת אולם תפילה גדול ושרידי רצפות פסיפס עם עיטורי בעלי חיים וצמחים שכנראה וחיו באזור, כגון: תרנגולים, אווזים, יונים, קורמורנים, דגים, אתרוגים, תאנים, רימונים ואשכולות ענבים. בולט ביופיו פסיפס זוג יונים וביניהן סל אוכל שהפך לסמלה של העיר כורסי.
המנזר והכנסייה שבתוכו הוקמו באמצע המאה החמישית לספה"נ, וכפי הנראה ניזוקו בפלישה הפרסית. הכנסייה שופצה אך ננטשה במאה השמינית ולא שבה עוד למלא את ייעודה.
בשנת 1980 נחשפה מעל האתר, על צלע ההר המתרומם מעל הכינרת, קפלה קטנה וחבויה. (קפלה – כנסייה קטנה, מעין חדר תפילה פרטי). המסורת הנוצרית קושרת את המערה למקום בו ביצע ישו את נס ריפוי האיש אחוז הדיבוק. כאשר הגיע ישו לאזור רץ למולו איש אחוז רוח רעה, במעשה נס העביר ישו את הרוח לעדר חזירים שרעה במקום. החזירים שעברה אליהם הרוח, רצו בטירוף לכינרת וטבעו במימיה.
"הספסל המכושף" יש שיאמרו שהוא עיקר האטרקציה באתר. בשולי גן לאומי כורסי מתחת לעץ איקליפטוס עתיק ויפהפה עומד ספסל עץ. מבקרים רבים שעצרו לנוח על הספסל מדווחים על אנרגיה מופלאה, רוגע ושלווה שמילאה אותם בעת הישיבה. חלקם אף מדווחים על משאלות שהתגשמו.
עדויות חדשות מהחפירות וגם סאונה, בריכות מים חמים ובית קברות לנזירים
מהחפירות האחרונות שנעשו במקום נחשפו עדויות על ה"פינוקים" להם זכו הצליינים שהגיעו למקום.
הממצאים החדשים שנחשפו בכורסי שופכים אור מעניין וראשוני על ה"צליינות המאורגנת" בתקופה הביזנטית, במאה השישית לספירה, עד כה לא היה מוכר בעולם בית מרחץ בהיקף כה רחב בתוך מרכז צליינים. בית המרחץ הגדול מהתקופה הביזנטית שנחשף בתוך המנזר ומצפון מערב לכנסייה, נועד כנראה "לענג" את הצליינים שהלכו במסלול סביב הכינרת והתארחו באכסנייה שהוקמה במקום עבורם.
בבית המרחץ, שהשתמר באופן מופלא, נחשפו שלושה חדרים חמים כולל תנור ושתי בריכות שחוממו מרצפתן. בחדרים החמים (הקלדריום) היתה ריצפת שיש שהונחה על ריצפת לבנים. רצפה זו נשענה על עמודוני לבנים ובחלל שביניהם זרם האוויר החם.
שלושת החדרים נחשפו בשלמותם. צפונה מהם נמצאו יתר חלקי בית המרחץ, חדרים חמים למחצה וחדרים קרים. בסמוך לבית המרחץ התגלה גרם מדרגות מרשים בן 22 מדרגות היורדות אל אולם תת-קרקעי – טרם נחפר.
עוד חשפו החופרים שלושה חדרים תת-קרקעיים, שנמצאו בשלמותם, החדרים בעלי גג עשוי קורות בזלת באורך 2.5 מטר השערה ראשונית היא כי חדרים אלה שימשו כבית הקברות של הנזירים.
**באדיבות מוא"ז גולן