פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים ברכב משפחתי
- רמת קושי קל
- סוג המסלול רכב רגיל
- אורך יום טיול
- גישה למים אין
- מתאים לעונה חורף, אביב
- אזור דרום הגולן
- נקודת התחלה מפל עיט על כביש 808 מדרום לאניעם
- נקודת סיום המפל הלבן בכניסה למושב אליעד
דרכי הגעה
תיאור המסלול
מפלים מרשימים, התפרצות געשית עתיקה, מושבת נשרים גדולה, בית הכנסת הקדום ביותר בארץ ופריחה מרהיבה של אירוס הביצות – יום טיול חורפי ברמת הגולן.
כאשר הגולן מתקשט בצבעוניות פריחת החורף, ציר המפלים הוא אחד המסלולים המועדפים. נוסעים מצפון לדרום, מתחילים ב"צומת המפלים".
תחנה ראשונה לעצירה מפל עיט
לאחר כ-4 ק"מ פונים מערבה (ימינה) לפי השילוט למגרש חניה מסודר. שביל מסודר ונגיש מוביל לתצפית על המפל ולתחילת מסלול מעגלי שאורכו כ-500 מ'. נחל עיט הוא נחל אכזב הזורם מדי שנה לאחר הגשמים הראשונים, כשהקרקע רוויה, ואז מראהו משובב נפש ועיניים, עם זרימתו המתחזקת לאחר כל מערכת גשם.
מפל גמלא
לאחר כחמישה ק"מ נוספים, מגיעים אל שמורת גמלא. בוחרים במסלול המוביל אל מפל גמלא, שהוא הגבוה במפלי האיתן בישראל – 51 מטר. המסלול יפהפה במיוחד אחרי רדת הגשמים, משני צדיו שדות עשב ופרחים בשלל גוונים, ושדה דולמנים (קברי אבן גדולים) המשמש כעדות אילמת ומרשימה לתרבות בת 4,000 שנה. ערבות העשב הצפוף משמשות בית גידול למינים רבים של בעלי חיים, מהם אוכלי עשב – צבאים, חזירים, דורבנים ומהם טורפים – זאבים, תנים, שועלים, בעלי חיים שחלקם נעלמו כמעט מנופי הארץ האחרים. לאחר כ-45 דקות הליכה, ניתן להשקיף על המפל המרשים ועל ערוץ נחל גמלא, שמים זורמים בו כל השנה, ויופיו מתגבר שבעתיים במיוחד בעונות החורף והאביב.
אם אתם כבר בגמלא, מומלץ להגיע גם לתצפית הנשרים לצפייה במושבת הנשרים ועופות דורסים אחרים.
שמורה בתשלום.
אחו נוב
חוזרים לציר המפלים (808) וממשיכים דרומה. עוברים את צומת דליות ואת רמת-מגשימים, נכנסים בכביש הגישה ליישוב חיספין ולאחר כ-100 מ' פונים שמאלה עם השילוט למגרש חניה מסודר.
שביל הליכה צר, מוביל את המטיילים דרך כרי העשב, האחו והביצה, אל כתמי הפריחה של צמחי הפקעת והבצל. היפה והנדיר מבניהם הוא אירוס הביצות, ששיא פריחתו בחודשים פברואר-מרס.
באוקטובר-נובמבר פורחים הסתווניות והכרכומים, ובדצמבר-ינואר פורחים נרקיס מצוי ועירית גדולה. יחד עם אירוס הביצות צומחים רומולאה סגלולית, עריוני צהוב ותורמוס ההרים. בבריכות, בשלוליות ובגומות המים משייטים ומלקטים מזון מינים רבים של ברווזים, עופות מים וחוף.
בחורפים גשומים במיוחד, חלקים של השביל מוצפים במים, אם כי הם ניתנים למעבר – כדאי להצטייד במגפיים.
חלק מהמסלול נגיש.
המפל הלבן
מפל נוסף לקינוח שגם ישלים את הסיור בציר המפלים הוא המפל הדרום-מערבי של נחל אל-על, הידוע בכינוי המפל הלבן, בשל אבן הגיר ממנה הוא גולש.
ביציאה מאחו נוב ממשיכים דרומה עד לישוב אלי-עד. בכניסה לישוב מצד ימין מגרש חניה מסודר, תצפית לעבר הנחל ועמדת שמע סולרית. כאן, ביום ללא גשם, תוכלו לצעוד למפל הלבן – מרחק של כ-2.5 ק"מ ותוכלו גם "רק" לצפות לעברו.
ממש בקצרה על ציר המפלים
ציר המפלים נוצר כתוצאה מהתרחשות וולקנית כשהתפרצות געשית שהתרחשה לפני כשלושה מיליון שנה, כיסתה את אדמת הגיר הקדומה, ויצרה ערוצים וקניונים. המים הזורמים על רמת הבזלת מתנקזים למספר נחלים המובילים אותם מערבה לכינרת ולבקע הירדן. עם תנודות הקרע ושחיקת הסלע על ידי המים, נוצרה בליה בסלע הקשה והתוצאה: קניונים צרים ותלולים, מפלים גבוהים יפים למראה הנופלים בעוז לאורך הציר.
**באדיבות מוא"ז גולן