פרטי המסלול
- קטגוריה מסלולים רגליים
- רמת קושי קל
- סוג המסלול מעגלי
- אורך יום טיול
- גישה למים יש
- מתאים לעונה חורף, אביב, קיץ, סתיו
- אזור דרום הגולן
- נקודת התחלה חניון פארק הירדן
- נקודת סיום
דרכי הגעה
פארק הירדן נמצא כשני קילומטרים מצפון לחופי הכנרת. הבאים מכיוון טבריה יסעו צפונה לאורך חופי הכנרת (כביש מס' 87), יחצו את הירדן בגשר אריק וימשיכו עוד כשלושה קילומטרים עד לצומת בית צידה. מכאן הם ימשיכו צפונה עוד כשני ק"מ ויפנו מערבה על פי הסימון (כביש מס' 888, בין סימני ק"מ 3-2). אפשר להגיע לצומת בית צידה גם בכביש הכנרת המזרחי כביש מס' 92). הבאים מצפון יכולים לחצות את הירדן בגשר בנות יעקב (כביש מס' 91) ולהמשיך דרומה בכביש היורד לפארק הירדן מצומת בית המכס (כביש מס' 888).תיאור המסלול
פארק הירדן משתרע על פני כאלף דונם, בפינה הצפון-מזרחית של הכנרת בצד אחד האפיקים הראשיים של הירדן (המזרחי מכולם).
צידי האפיקים והאיים הקטנים שביניהם מכוסים בסבך צפוף של צמחייה, בעיקר של קנה מצוי ועצי ערבה, היוצרת "יער" של גדות נחלים. בנוסף לערבה בולטים כאן צמחי גדות אופייניים כמו עץ המילה הסורית, בעל העלים המשוננים, הרדוף הנחלים, הפורח בקיץ בפרחים ורודים גדולים; ופטל קדוש, המניב בקיץ פרי כהה וטעים. במרחק מה מן המים צומחים בעיקר עצי שיזף מצוי. בסבך הצמחייה נחבאים עופות רבים כמו אנפה וסופית, ובמים שוחים צבי ביצות ודגים רבים.
הפארק משלב מגוון של אתרים ומתקני נופש ובהם מסלולי סיור מסומנים, אתר טחנות קמח עתיקות ובו אמות מים ובריכות, האתר הארכיאולוגי של בית צידה, שיט בקייקים ובאבובים, מדשאות, שולחנות פיקניק, פינות חמד לאורך פלגי הירדן, ברזיות מים, מתקני שעשועים לילדים, מזנונים ציבוריים.
קבוצות ובודדים יכולים ללון בתחום הפארק לאחר תיאום בטלפון:
046923422 או בפקס: 3536-692 (04)
למען בטיחותכם והנאתכם, אנא שימרו על הכללים הבאים:
אין להיכנס למי הירדן. מותר לטבול במי הבריכה שליד טחנות הקמח.
הדלקת אש אסורה, למעט במקומות המיועדים לכך.
תוקף כרטיס הכניסה הוא ל 24 שעות.
אתרי הפארק
טחנות הקמח
בתחומי הפארק פעלו בעבר לפחות תריסר טחנות קמח שהתבססו על שפע המים הזורמים בירדן. לטחנות הגיעו המים בארבע תעלות מטויחות. אחת מהן שופצה, והיא מוליכה מים לאורך 600 מטרים אל שתי טחנות ששוחזרו בסמוך לחניון המרכזי.
טחנות הקמח הן מטיפוס "טחנות מגלש", שבהן גלשו המים במגלשה אלכסונית לקומה התחתונה של המבנה. שם הם סובבו גלגל כנפיים גדול. הגלגל סובב באמצעות ציר את אבן הרכב שנמצאה בקומה העליונה, שם נטחנו גרגרי החיטה. טיפוס אחר של טחנות הוא "טחנות ארובה" שנבנו במקומות שבהם היו רק מעט מים והם צנחו בארובה גבוהה, דבר שהגביר את כוחם.
בית צידה – בבקעת בית צידה, בחלקו הדרומי מזרחי של הפארק, נמצא תל משפע. בימי בית ראשון שכנה כאן העיר צר, בירת ממלכת גשור. נבנו בה ארמון, חומה איתנה ובניינים מרשימים.
גשור קיימה קשרים הדוקים עם המלך דוד שנשא לאשה את מעכה, בת תלמי מלך גשור, שילדה את בנם אבשלום.
הבקעה נמצאת מצפון-מזרח לכנרת. בגלל הסחף הרב שהצטבר בה, נוצרו בשטח אפיקים משניים העוקפים את הירדן. לקראת שפך הירדן לכנרת הם מתאחדים ונשפכים כנהר אחד אל האגם.
משמעו של השם בית צידה הוא "בית הדיג". בימי בית שני שכן כאן כפר דייגים, והמקום היה עשיר בדייג. פיליפוס, בנו של הורדוס, פיתח את האיזור ושינה את שם היישוב ליוליאס, על שמה של אשת הקיסר הרומי אוגוסטוס.
בבית צידה נולדו שלושה שליחים של הכנסייה הנוצרית פטרוס, אחיו אנדרי ופיליפוס. ישו ביקר במקום וביצע בו את נס הלחם והדגים, והשיב את מאור עיניו של עיוור. מאוחר יותר העתיקה המסורת הנוצרית את נס הלחם והדגים לטבחה.
בתחילת המרד הגדול נגד הרומאים נערך בקרבת העיר קרב עם צבאו של יוסף בן מתתיהו שבו נהרסה העיר. ההריסות נחשפו על ידי החוקר אדוארד רובינזון באמצע המאה ה- 19. חלקים מהעיר המקראית ומכפר הדייגים נחשפו בשנים האחרונות, ובאתר הוכשר מסלול טיול משולט.
**באדיבות מוא"ז גולן