נחל חרמון או בשמו הנוסף הבניאס, הינו אחד משלושת יובליו העיקריים של נהר הירדן, יחד עם נחל שניר (חצבאני) ונחל הדן.
מקור רוב המים בנחל הוא במעיינות שמתחת למערת הבניאס, שמקורם בגשמים ובשלגים שחלחלו מהר החרמון והסביבה. הנחל חוצה את גבולותיהן של מועצות מוניציפליות וביניהן, גולן, הגליל העליון ומבואות החרמון. הנחלים שניר וחרמון נפגשים באזור מורד קיבוץ שדה נחמיה ויוצרים יחדיו את נהר הירדן. את הנחל מזינים ארבעה יובלים עיקריים וביניהם נחל סער, נחל גובתה, נחל שיאון ונחל פרע.
נחל החרמון הוא נחל שופע מים צלולים וצוננים, הזורמים במהירויות זרימה גבוהות אל תוך נוף של עצי אקליפטוס הנישאים לגובה ומצלים על צמחיית גדות עשירה ומגוונת. יחד עם המרחב הכפרי-חקלאי הסובב אותו, נוצרת תמונת נוף ייחודית בנופי הארץ וערכי טבע ייחודיים ונדירים.
הנחל הוא אחד מאתרי הטיול הפופולריים בצפון הארץ ומושך אליו מבקרים ומטיילים רבים בכל חודשי השנה. נחל חרמון הוא חלק מ"ארץ פלגי מים", מערכת הנחלים של מקורות הירדן המהווים תופעה ייחודית בארץ. שיקום השביל לאורכו וחיבורו לשביל היקפי במרחב זה, ייצור מסלול שיאפשר למבקרים ליהנות ממה שיש לו להציע, נחלים ומעיינות שופעים ניגודים של צבע, צמחייה, מסלע ונופים.
שיפור ושדרוג השבילים והמבואות לאורך הנחל, יפחיתו את העומסים על הנחל הנגרמים מטיילות לא מוסדרת ולא מבוקרת. באמצעות הכוונה נכונה ומושכלת של הציבור במרחב השטחים הפתוחים, יזכה הציבור ליהנות ממרחב עשיר ומגוון של נחלים ופלגי מים, תוך שמירה על ערכיו האקולוגיים הייחודיים.
בשיתוף פעולה מוצלח בין המועצות האזוריות הגליל העליון, מבואות החרמון ולבין רשות הניקוז, נבנתה תוכנית עבודה לחיבור מערך הטיילות במרחב נחלי מקורות הירדן הצפוניים. משת"פ זה נולדו מספר פרויקטים שהוגשו לקרן השטחים הפתוחים ותוקצבו, ביניהם פרויקט שבין מטרותיו הסדרה והנגשה של שבילי הטיילות לאורך נחל חרמון וחיבורו לשאר השבילים באזור וביניהם השביל לאורך נחל שניר, וכן לאפשר את הגישה למרחב נחלים וטבע לציבור באופן שכיום הוא חלקי בלבד. האלמנט המרכזי בפרויקט נמצא במורד נקודת ההתחברות בין נחל החרמון לנחל שניר והוא מעבר גשר הצינורות הקיים שהווה במשך שנים רבות מפגע נופי במרחב של שטחים פתוחים של טבע ונוף וגם מפגע בטיחותי חמור למטיילים אמיצים שהחליטו לחצות אותו או חמור מכך לקפוץ ממנו לנחל. על מנת להסיר את המפגעים ולקיים חיבוריות של טיילות, הוחלט לייצר מעל גשר הצינורות גשר קבע למעבר הולכי רגל בחצייה בטוחה ונגישה לציבור הרחב.
לאורך הנחל ניתן למצוא מקומות בהם הארוזיה של הגדות גורמת להתמוטטות הדרגתית שלהן ולכרסום מתמשך בגדה. הפרויקט מציע לטפל במוקדים אלה על ידי ייצוב וחיזוק הנדסי באמצעות מסלעות, צמחייה ונטיעות. פעולות אלה גם עתידות להגן על גדות הנחל מפני פגיעת כלי שייט.
את דרך העפר החקלאית לאורך הנחל בהמשך הפרויקט מוצע לשדרג לכדי שבילי טיילות ואופניים מוסדרים ולהציב שלטי מידע והסברה על הנחל ועל המערכת האקולוגית שסביבו. בנוסף, לצדי הנחל קיימים כיום שני חניונים המוסדרים חלקית, שהפרויקט מציע להפוך למבואות לרווחת המטיילים.
רשות ניקוז ונחלים כינרת מסיימת בימים אלה את הקמת הגשר להולכי הרגל ותפתח את המעבר מעל הנחל בתחילת חודש אפריל 2024.