המילים שימור קרקע, סחיפה, ירידה בפוריות ופרי עמלו של החקלאי, נישאו בפיו כבר במהלך המהפכה החקלאית. בערך בין 7000 ל- 2500 לפנה"ס הנוצרית. עדויות לכך ניתן למצוא בערים ובציוויליזציות עתיקות שהתפתחו על פני הגלובוס ובמרחב הארץ ישראלי, כגון : יריחו, ירושלים. אחת מהשיטות לשימור קרקע הראשונות שהתפתחו וייושמו לשם מניעת סחיפת קרקע הייתה הטרסות. טרסות העפר לקטיעת המזרון וניתוב המים וטרסות האבן. שיטה זו אשר התבססה על בנית גלי אבנים לרוחב השיפוע הטופוגרפי, מנעה סחיפת קרקע מצד אחד ומאידך אפשרה למים להמשיך לזרום / לחלחל בין המרווחים הקטנים. בדרך כלל המרחק בין טרסה לטרסה נקבע בשטח על פי שיפוע של לא יותר מ- 4 מעלות.
סחף הקרקע הינו תוצאת פעולתם של כוחות הטבע השונים, ובראשם המים והרוח על הקרקע, בהרחיקם אותה ממקומה המקורי וצבירתה במקום אחר, בדרך זו נעשית שכבת הקרקע רדודה במקומות אחדים, או שהיא מצטברת לשכבת קרקע עבה ללא תועלת, בעיקר בעמקים או על קרקע הים. שימור הקרקע נועד לאפשר לנו להשתמש בקרקע שברָשׁוּתנו בצורה היעילה ביותר, תוך שמירה ככל האפשר ולזמן ממושך ככל האפשר – על כמותה ואיכותה של הקרקע. כל תזוזת קרקע פוגמת בכושרה להניב יבולים. לשם כך על משמר הקרקע להילחם בראש ובראשונה בסחף הקרקע. אמצעי הגנה של קרקע חקלאית מפני סחף מיועדים להקטין את הזרימה העילית ע״י הגדלת ספיגת מי המשקעים, לרכז את זרימת המים שלא נספגו, לאפיקים מוסדרים ומוגנים, וכן להגדיל את עמידות הקרקע בפני גורמי הסחף, באמצעים אגרונומיים והנדסיים. אמצעים אלה מפחיתים גם את כמות סחף הקרקע המגיעה עם השיטפונות לנחלים, מקטינה את זיהום הנחל ומפחיתה את עלויות תחזוקת הנחלים הכרוכות בהוצאת סחף זה מהם.
גם בנושא חשוב זה של שימור הקרקע והבטחת פריונה לדורות הבאים, מצא שר החקלאות את רָשׁוּיוֹת הניקוז מתאימות להוביל ולשאת את הדגל. וכך, בהתאם לסמכותו הוא רשאי להקים, במסגרת רָשׁוּיוֹת הניקוז ובתחומן רָשׁוּיוֹת לשימור קרקע. בתוקף סמכותו, הקנה אפוא שר החקלאות לרָשׁוּת ניקוז כינרת גם מעמד של "רָשׁוּת לשימור קרקע". הסמכה זו היא תוצאה של גישה מקצועית, הקובעת כי אחד מאמצעי הניקוז היעילים, אשר יש בהם כדי למנוע סחף קרקע ואובדן אדמה פוריה, הוא בדרך של שימור קרקע והשהיית הנגר בשטחים החקלאיים. תפקידה של רָשׁוּת ניקוז ונחלים כינרת כרָשׁוּת לשימור קרקע, הוא ליזום, לסייע ולפקח על הקמת מפעלי שימור קרקע בתחומה ועל החזקתם והיא רשאית לבצע מפעלי שימור קרקע בשטחים שבתחום רָשׁוּת הניקוז.
נושא מרכזי ורגיש שבתחום אחריות זה של רָשׁוּת ניקוז ונחלים כינרת, הוא הטיפול באדמות הכבול שבעמק החוּלָה. רָשׁוּת הניקוז יוזמת ומפעילה את פעולות התכנון והתחזוקה של רשת תעלות הירדן שחוצות את עמק החוּלָה ועוסקת בתכנון הפיתוח של המרחב לשימושיו החקלאיים והתיירותיים. הפעולות בעמק החוּלָה ובמקומות רגישים נוספים בתחום האגן נעשות, כאמור, מתוקף היות רָשׁוּת הניקוז גם רָשׁוּת לשימור קרקע. על פי הדין, תפקיד רָשׁוּת השימור ליזום, לסייע ולפקח על הקמת מפעלי שימור קרקע בתחומה ועל החזקתם, והיא רשאית, באישור מנהל האגף לשימור קרקע וניקוז, לבצע מפעלי שימור קרקע שנכללו בתכנית הכללית בשטחים שבתחום רָשׁוּת הניקוז. רָשׁוּת השימור רשאית להכין תכנית כללית לביצוע מפעלי שימור הקרקע לכל תחומה או לחלק ממנו.